Til Patriotisk Selskabs generalforsamling den 22. juni afholdt formand for Patriotisk Selskab Peter Cederfeld de Simonsen traditionen tro en beretning på vegne af Patriotisk Selskabs bestyrelse om det forgangne år politisk såvel som i Patriotisk Selskab.

- Der er et stort potentiale i den danske fødevareklynge. Et potentiale, som er inden for rækkevidde, hvis alle i og omkring erhvervet yder en målrettet indsats og lader bæredygtig produktion, vækst og udvikling gå hånd i hånd med natur og miljø, lød det fra Peter Cederfeld de Simonsen, som understregede, at erhvervet i det forgangne år har givet de omkringstående - herunder politikerne - god grund til at stole på, at vækst, udvikling, natur og miljø rent faktisk kan gå hånd i hånd:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Allerede i efteråret kunne vi se de første positive effekter af Fødevare- og landbrugspakkens lempeligere gødningsnorm: En markant fremgang i proteinindholdet i årets kornhøst og dermed en markant fremgang i kvaliteten. Derudover viste forårets tal, at kun lidt over halvdelen af det ekstra kvælstof, der blev tilladt med Fødevare- og landbrugspakken, var blevet kørt ud på markerne. Det må give stof til politisk eftertanke, at mere end 20 års undergødskning og nedadgående kornkvalitet med ét slag kan vendes, vel at mærke uden at landmændene - som nogen frygter - hovedløst kører kvælstof ud på markerne, siger han.

Potentiale i unge landmænd

Inspirationen til at gå nye veje kan landbruget, ifølge Patriotisk Selskabs bestyrelse, hente i egne rækker:

- De unge vil gerne landbruget; de brænder for de værdier, der er knyttet til erhvervet - den grønne tankegang, bæredygtigheden, jorden, produktionen af fødevarer og omgangen med dyr. Og vi har brug for de unge på alle niveauer - som elever, driftsledere, medarbejdere, ejere, forskere og rådgivere. Vi har brug for disse nye og unge øjne på erhvervet. Vi har brug for nogen, som ikke er påvirket af, hvordan man plejer at gøre, konstaterer formanden.

Økonomisk råderum

På vegne af bestyrelsen stiller Peter Cederfeld de Simonsen sig derfor også positiv over for den vedtagne nedsættelse af bo- og gaveafgiften. Mindre positiv er han over for Socialdemokraternes udmelding om, at de vil tilbagerulle loven, hvis de kommer til magten:

- Loven er kun vedtaget med én stemmes flertal, mens loven om det nye ejendomsvurderingssystem har et bredt politisk flertal bag sig. Vi risikerer derfor både at få hævet det vurderingsgrundlag, som bo- og gaveafgift skal beregnes af ved generationsskifter, og at nedsættelsen af bo- og gaveafgiften rulles tilbage. Dermed fjernes det tiltrængte råderum til at investere og skabe innovation, siger Peter Cederfeld de Simonsen og afslutter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kun via økonomisk råderum og bedre rammevilkår får vi mulighed for at nedbringe gælden, produktionsomkostningerne, udvikle bedrifterne, overdrage til næste generation - og dermed skabe endnu mere vækst og udvikling i hele landet.