Det går godt for økologerne i Danmark.

Rigtigt godt. Faktisk så godt, at de seneste omlægningstal fra juni i år viser, at knap 1.030 landmænd i år har søgt om støtte til at omlægge til økologi eller udvide deres økologiske areal. Af dem er 513 ansøgere nye økologer, der omlægger fra konventionelt landbrug til økologisk produktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom det går godt, er det vigtigt at vi hele tiden udvikler os.

- Hans Erik Jørgensen, formand for Landbrug & Fødevarers Økologisektion

Derfor var det også en veloplagt Hans Erik Jørgensen, formand for Landbrug & Fødevarers Økologisektion, som kunne præsentere årets beretning for de fremmødte til Landbrug & Fødevarers Økologisektions årsmøde.

- Hvem skulle for fem år siden have troet, at vi stod i en situation, hvor detailkæderne nærmest slås om, hvem der er bedst til at sælge mest økologi? Økologi er ikke blot en dansk trend, men en global trend, sagde Hans Erik Jørgensen, formand for Landbrug & Fødevarers Økologisektion.

- De fleste af os kan være godt tilfredse ? og nogle måske endda mere end det. Men et par gode år gør ikke det hele, for der er stadig gæld der skal betales af på og udgifter, der skal afholdes, siger han.

På trods af den positive stemning blandt de økologiske landmænd, havde formanden dog også en formaning med til de fremmødte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Selvom det går godt, er det vigtigt at vi hele tiden udvikler os og bliver bedre. Der er mange ting at tage fat på, siger Hans Erik Jørgensen.

Formanden nævnte blandt andet produktion af protein til foder af de økologiske husdyr som et indsatsområde for økologien i de kommende år.

- Vi skal i gang med at dyrke meget mere protein til vores husdyr, så vi ikke skal importere så meget. Derfor skal vi til at dyrke mange flere hestebønner og vi skal have sat gang i udviklingen af nye proteinkilder, siger Hans Erik Jørgensen.

Bioraffinering en mulig vej

For at komme helt i mål med produktionen af protein til foder, mener Hans Erik Jørgensen, at bioraffinering er en god mulighed for at komme i mål med de udfordringer, økologien har i dag.

- En af de lovende muligheder er bioraffinering af grønne afgrøder. Det er lidt som et kinderæg med hele tre gode ting på én gang. For det første kan man udvinde naturlige proteiner med den aminosyresammensætning vi mangler til økologisk svin og fjerkræ. Noget vi har behov for, når dispensationen for fem procent konventionel protein til en-mavede dyr udløber i 2017. Samtidig får man lavet mere gødning til markerne. Og det giver oplagte muligheder for at få flere grønafgrøder i sædskifterne. Sidst, men ikke mindst, giver det mulighed for at omlægge mange flere hektar, hvis vi selv dyrker meget mere af det foder, vi bruger, siger Hans Erik Jørgensen.