Regeringen og Dansk Folkeparti vil ændre vandløbsloven, så det bliver forbudt for kommunerne at nedklassificere offentlige vandløb til private vandløb for at spare penge på de trængte kommunale budgetter. Det skriver Altinget.dk.

Regeringen ønsker at ændre vandløbsloven, da den frygter, at private lodsejere vil blive pålagt at betale udgifterne til vedligeholdelse af vandløbene. Derudover frygter man, at private vil skulle betale erstatning, hvis vandløbet oversvømmer naboarealer, så eventuelle afgrøder tager skade.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Forslaget har til hensigt at rette op på en tendens, som vi har set en del til i den senere tid, om at kommunerne i stigende grad privatiserer vedligeholdelsen af vandløb, der har offentlig interesse, og det er ikke i orden, hvis det alene sker for at spare penge, sagde miljøminister Karen Ellemann (V) under førstebehandlingen af forslaget.

Støtte fra DF

Kun Dansk Folkeparti bakker op om regeringens forslag. Miljøordfører Jørn Dohrmann synes, at forslaget er fantastisk godt, da der er brug for en harmonisering i kommunerne, så det ikke bliver borgerne og landmændene, der kommer til at betale.

- Selvfølgelig skal der være klare regler, men det er også vigtigt, at kommunerne kender deres opgave og ikke bare prøver at smutte udenom. Det nytter ikke noget at lægge regningen over til borgerne, selvom det jo er det, mange af de røde lejesvende gerne vil, sagde Jørn Dohrmann ifølge Altinget.dk.

Kritik fra Venstre-borgmestre

Både Socialdemokraterne, SF og Radikale er imod forslaget. Og særligt Jørn Dohrmanns bemærkning om røde lejesvende faldt Radikales miljøordfører, Johs. Poulsen, for brystet:

- Dohrmann vil gerne give et billede af, at det er nogle særligt slemme socialdemokratiske kommuner, der er ude at genere borgerne midt om natten, og så kommer det gode flertal i Folketinget dem til undsætning. Men faktum er, at flere af de kommuner, der har været stærkt kritiske over for dette forslag, har Venstre-borgmestre i spidsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Carsten Kissmeyer (V), borgmester i Ikast-Brande Kommune, er en af de omtalte Venstre-borgmestre, der har ytret sig stærkt kritisk over for regeringens forslag. Han har tidligere udtalt, at han mener, at der er tale om utidig indblanding fra Folketingets side. Og han er irriteret over, at man ikke lader kommunalpolitikere selv stå på mål for den slags beslutninger.