Landbrug & Fødevarer advarer Folketinget mod at føre en "politisk slingrekurs for flerårige energiafgrøder". I en henvendelse til blandt andre Folketingets Miljøudvalg peges der på, at der de seneste år blandt danske landmænd har været stigende interesse for dyrkning af flerårige energiafgrøder. Arealet er ifølge Landbrug & Fødevarer siden 2009 steget fra cirka 2.500 ha til nu at være 8.700 ha. Når det drejer sig om energipil, er Danmark det land i verden med det største nytilplantede areal.

Der henvises videre til, at flerårige energiafgrøder har en række positive egenskaber dels i form af energi til vedvarende energi, stor binding af luftens kulstof og opbygning af kulstof i jorden, beskyttelse af grundvand samt en kraftigt reduceret næringsstofudvaskning fra arealerne og en stor reduktion i anvendelse af plantebeskyttelsesmidler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Oplagt afgrøde

- Disse egenskaber gør flerårige energiafgrøder til en oplagt afgrøde at fremme. De særlige støtteordninger, der er til og med i år for flerårige energiafgrøder, har været med til at sikre den meget positive udvikling i etablering af arealer, noteres det videre.

Problemet er imidlertid, at der i forbindelse med den politiske aftale om Landdistriktsmidlerne for 2015 og 2016 ikke er givet mulighed for støtte af flerårige energiafgrøder "til trods for, de som et af de få værktøjer i programmet billigt kan levere på en række vigtige miljø- og klimaprioriteringer på en gang".

Det har ifølge Landbrug & Fødevarer fået landmænd til at bremse voldsomt op i ønsket om etablering af nye arealer med flerårige energiafgrøder.

Virkemiddel

Da Natur- og Landbrugskommissionen kom med deres rapport i maj 2013 var energipil nævnt som virkemiddel flere gange. Kort efter rapporten blev fremlagt fjernede Fødevareministeriet tilskuddet.

Argumentet var, at trækket på ordningen ikke var stort nok, og at den var dyr i administration.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I oktober meddelte Fødevareministeriet, at der også i 2014 ville være ordninger til flerårige energiafgrøder, men ikke senere. Nu står landmændene så og ser ind i en fremtid, hvor der igen ikke er tilskud til etablering af flerårige energiafgrøder.

- Vi håber, I kan se, hvor vanskeligt det er for landmændene at forstå, at en afgrøde der igen og igen anbefales i forbindelse med miljø- og klimatiltag, fratages enhver særlig hjælp til at fremme produktionen. Det er nye afgrøder, hvor der stadig er behov for opbygning af erfaringer samt yderligere effektivisering af dyrkningen, oplyser Thomas Holst fra Plante/Energi/Klima i Landbrug & Fødevarer.