Folketingsmedlem Jesper Petersen (S) har været på bedriftsbesøg hos Rasmus Kisbye i Vojens sammen med tre bestyrelsesmedlemmer fra Sønderjysk Landboforening, næstformand Berith Nissen, miljøansvarlig Johan Schmidt og planteansvarlig Søren Laustsen for at lytte til landbrugets mange udfordringer med bl.a. miljøregler.

Rundturen i stalden bød på en snak om de restriktive ammoniakregler, som i mange tilfælde griber forstyrrende ind i husdyrproducenternes udvidelsesplaner eller ændringer af dyrehold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landmand Rasmus Kisbye forklarede Jepser Petersen (S) om forløbet i sin sag, hvor han i sin miljøansøgning havde ansøgt om udvidelse med ca. 60 køer samt opdræt til i alt 310 køer i eksisterende stald. Ansøgningen overholdt alle regler, da den blev sendt ind til kommunen, men senere på året blev reglerne ændret, så spalteskrabernes effekt på reduktion af ammoniak faldt væk. Det førte til stor usikkerhed om anlæggets fremtidige lovlighed. Sagen endte med, at der måtte indføres ekstra tiltag for at ansøgningen kunne godkendes.

Ikke holdbart

Rasmus Kisbyes opfordring til Jesper Petersen var derfor, at han bør arbejde for, at miljøregler for landbruget er seriøse og holdbare og ikke bare kan laves om midt i et ansøgningsforløb.

- Jeg godt kan forstå hans frustration over, at målstregen rykker sig undervejs i hans forløb, og at processen i det hele taget kan tage så lang tid, siger Jesper Petersen (S).

- Både hos Rasmus og på mødet med SLF kom vi godt omkring nogle af de dilemmaer og problemer, der er i reguleringen omkring ammoniak. Vi er med på at drøfte tiltag og ændringer på området, men regeringen er endnu ikke kommet med et udspil til forhandlinger, som ellers var bebudet, sagde Jesper Petersen (S).

Dato-tyranni

Efter besøget i stalden havde Jesper Petersen møde med de tre bestyrelsesmedlemmer om en række rammebetingelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Emnerne omfattede blandt andet ammoniak-krav, dato-tyranni, skatter og afgifter og arbejdskraftmangelen i landbruget.

- Jeg blev klogere på, hvor støvlen trykker på forskellige punkter, det er helt sikkert. Og mødet får mig også til at undersøge flere af tingene nærmere på Christiansborg. Blandt andet punktet omkring det såkaldte ?dato-tyranni?, hvor jeg godt kan forstå et ønske om at give mere fleksibilitet og rum til landmandens faglighed frem for den mindre jungle af forudbestemte tidsfrister og vilkår, der gælder på området, sagde politikeren.