Når tilskudsordninen til plantning af læhegn udløber ved årsskiftet 2016/2017 kan det betyde begyndelsen til enden for de lokale plantningslaug, som har varetaget plantningsopgaverne for landmændene de seneste 40-50 år.

Det frygter formand for Ringkøbing Plantningslaug, Jeppe Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis tilskuddet ender med at blive fjernet helt, så tror jeg det ender med at vi lukker

Jeppe Jørgensen, formand for Ringkøbing Plantningslaug

- Hvis tilskuddet ender med at blive fjernet helt, så tror jeg det ender med at vi lukker. Så har vi ingen berrettigelse længere, og så ser jeg ingen grund til at vi fortsættter med at eksistere som forening, siger karfoffelavler Jeppe Jørgensen, som i en årrække har arbejdet med plantning af læhegn i lokalområdet.

I mange år har plantningslauget varetaget ansøgning om plantning af læhegn. På den måde har laugene samlet alle de lokale landmænds ønsker om plantning sammen og ansøgt samlet om tilskud. Hvert fjerde eller femte år har området fået tilskud og kunnet lave en gunstig aftale med en lokal entreprenør. Derfor har laugene betydet billigere og nemmere adgang til tilskud og beplantning for den enkelte landmand.

En anden type hegn

Som ordningen er skruet sammen i øjeblikket, stilles der krav til hvilken type læhegn der plantes. På den måde sikres det, at hegnene skaber de levesteder og biotoper for fugle, dyr og insekter. Men hvis tilskuddet forsvinder, vil landmændene vælge en helt anden type læhegn, som fokuserer mere på at sikre læ for afgrøder end levesteder for dyr.

- Jeg tror, at mange landmænd vil se på omkostninger frem for på naturperspektivet. Så bliver der mere fokus på hårdføre arter, som både er billige og sørger for at give afgrøderne læ, siger Jeppe Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lukker efter sidste runde

Ringkøbing Plantningslaug har i år fået del i puljemidlerne og får derfor plantet læhegn i år. Men det er muligvis sidste gang det sker.

- Nu er vi så heldige, at vi er med i den sidste runde. Så vi får plantet i år og får dermed del i tilskuddet. Men når det er overstået, er der reelt ikke andet for os at gøre end at fordele de penge, der måtte være tilbage i foreningens kasse til formål, der stemmer overens med vores formålsparagraf og opløse foreningen, siger Jeppe Jørgensen.