Kim, Boe og Per med efternavnet Madsen er netop ved at starte et helt nyt biogas-gårdanlæg i den nordvestlige del af Danmark på halvøen Salling.

Biogasanlægget har en årlig produktion på 40 millioner kWh energi, og fra den 1. oktober, bliver anlægget koblet op på det lokale naturgas-net i Skive Kommune.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At bygge et biogasanlæg er ikke noget, man gør fra én dag til en anden.

Men brødrene Madsen er ikke ukendt med at samarbejde, da de i otte år har samarbejdet om driften af markbruget på hver deres bedrift. De 350 hektar jord er blevet drevet som ét selskab, og al jorden er lagt sammen i et I/S, hvor overskuddet er delt lige mellem brødrene afhængigt af de enkelte hektar, de hver især råder over.

- Kim og jeg har aldrig været fuldtids landmænd ligesom Per. Vi har arbejdet en del som mekanikere for entreprenør og truck virksomhederne Scantruck i Skive samt N.C. Nielsen i Balling, fortæller Boe Madsen.

- Men da krisen kom i 2008 var der pludselig ikke rigtigt brug for ekstra arbejdskraft, og vi skulle finde på noget andet at lave.

Brødrene havde længe skelet til Tyskland, hvor der er skudt rigtig mange biogasanlæg op til varmeforsyning til mange byer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi undersøgte forholdene omkring det, og Skive Kommune var med på ideen med det samme, dog krævede det et energiforlig fra Christiansborg, siger Boe Madsen.

I varmeforsyningsloven er det nemlig vedtaget, at alt overskud skal deles, og derfor er mange varmeforsyningskilder kommunalt ejet.

Mens energiforliget kom i politisk behandling startede brødrene det tunge arbejde op med ansøgninger, tilladelser og finansiering. På dette tidspunkt vidste brødrene endnu ikke, hvad de fik for gassen.

Der gik to år, og energiforliget faldt på plads. Tilmed blev afregningsprisen bedre end forventet, og tingene tog fart.

Dog skulle energiforliget omkring EU for at undgå konkurrenceforvridning, og det tog et helt år, inden der kom grønt lys fra højeste sted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brødrene Madsen var dog i mellemtiden begyndt at lave veje og gøre klar til at tage råjorden af det sted, hvor anlægget skulle placeres.

Beboermøde

Placeringen er nær Balling by, og for at være sikker på, at have byboernes accept af projektet, så inviterede brødrene til et beboermøde - hjemme i brødrenes maskinhus.

- Vi valgte ikke at holde mødet i forsamlingshus eller idrætshal, da vi ønsker at byde vores naboer helt tæt på og fortælle dem om det spændende projekt, forklarer Kim Madsen. Han fortæller, at der kom en god debat, da 60 beboere i Balling mødte op.

Det endte endda med, at der ikke kom én eneste indsigelse under høringsrunden fra Skive Kommune.

- Beboerne var en smule bekymrede for alt det gylle, som nu skulle flyttes fra og til biogasanlægget, og derfor undersøgte vi problematikken, og vi kom faktisk frem til, at 50 procent af alt gyllen i forvejen bliver flyttet igennem Balling. Den helt store fordel i fremtiden er, at gylleflytningen bliver fordelt ud på hele året i stedet for forårsmånederne, hvor den primære gylletransport foregår, fortæller Kim Madsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden var lugtgenerne fra biogasanlægget også et emne til debat.

- For at imødegå eventuelle lugtgener har vi valgt at bygge en læsse- og lossehal, hvor al aflæsning og pålæsning kommer til at foregå, fortæller Kim Madsen og påpeger den væsentlige reduktion af luftgene, det vil medføre at al af- og pålæsning foregår indedøre.

Bygherre i eget hus

I det hele taget har brødrene Madsen gjort meget ud af at vise lokalsamfundet, at projektet med biogasanlægget er et lokal projekt.

- Selve biogasanlægget er opført af Lundsby Biogas A/S, som er specialist på området, men eksempelvis læsse- og lossehallen er udført af lokale håndværkere, fortæller Boe Madsen.

- I så vid udstrækning som muligt er entreprenør-, murer-, tømrer- samt elektrikerarbejdet udført af lokale håndværkere, og det har vi det også bedst med, fortæller Boe Madsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De tre brødre er også blevet egen bygherre, og hver 14. dag bliver der afholdt byggemøde med de forskellige parter for at sikre, at tidsplanen overholdes optimalt.

Der er nu ikke længe til, produktionen starter op i Balling, og brødrene ser frem til projektet, der ses som et skudsikkert projekt:

- Det er ingen hemmelighed, at det ville have været lettere at starte projektet op før finanskrisen, men omvendt giver det os samtidig en forsikring om, at projektet er skudsikkert, fortæller Kim Madsen.

- Alt er gennemkontrolleret flere gange, og projektet er søsat med livrem og seler, og det giver også os en god sikkerhed.

Kim Madsen prioriterer desuden fordelen i at have været tre om projektet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har været gode til at støtte hinanden, og tingene har også været lettere at overskue med hinanden som sparringspartner,siger han.

Fra første oktober er Madsen Bioenergi I/S opkoblet på det lokale naturgasnetværk.