Ny skovrejsningsordning gør det muligt at plante skov med tilskud, selvom du ikke har mulighed for at afse to hektar sammenhængende areal. Løsningen er en satellitskov på minimum en halv hektar, der ligger op til 100 meter fra hovedskoven.

Den økonomiske skovrejsningspulje for 2017 er som sidste år på 30 millioner kroner. Tilskuddet er fortsat på 32.000 kroner per hektar, og der skal plantes mindst to2 hektar for at opnå tilskud. Men som noget nyt åbner Miljøstyrelsen altså op for, at der kan søges tilskud til såkaldte satellitskove, når dette års ansøgningsrunde, der begyndte 3. juli.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye mulighed glæder Claus Hemmingsen fra LiebhaverSkovfogeden. Han er ekspert i skovrejsningsprojekter og har senest stået i spidsen for energikoncernen EWII's stort anlagte skovprojekt Evighedsskoven ved Kolding.

- Mange lodsejere har svært ved at etablere skov på 2 sammenhængende hektar. Med beslutningen om, at der kan etableres en satellitskov på minimum en halv hektar, blot den højest ligger 100 meter fra hovedskoven, åbner Miljøstyrelsen op for at flere kan få glæde og gavn af tilskudsmulighederne, siger Claus Hemmingsen.

Kan alle få tilskud?

Miljøstyrelsens formål med at give tilskud til privat skovrejsning er at etablere nye skove, der beskytter grundvandet og forbedrer vandmiljøet og naturen ved en reduktion af kvælstof til søer, fjorde og indre farvande.

- Skovrejsning er et af de mest markante fingeraftryk, vi kan sætte i naturen. Når vi planter skov, er vi med til at skabe rammerne for et rigt dyreliv med gode jagtmuligheder for eksempelvis kronvildt og fasaner. Men ikke mindst er vi med til at beskytte vores grund- og drikkevand, siger Claus Hemmingsen, som mener, at netop det sidste bliver altafgørende, når Miljøstyrelsen skal fordele tilskudsmidlerne.

- Jeg forudser, at der bliver rift om den økonomisk1e pulje på 30 millioner kroner. Mange vil helt sikkert søge om tilskud, og der bliver sandsynligvis tale om at prioritere hvilke projekter, der skal have tilskud. Her er der helt klare regler for, hvem der bliver prioriteret højest. Det afgørende er, om lodsejeren bor i et område, hvor Miljøstyrelsen anser det for særligt vigtigt at beskytte grundvandet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kan være svært for de enkelte lodsejere at hitte rundt i reglerne, mener Claus Hemmingsen, der i sit firma LiebhaverSkovfogeden dagligt arbejder med vejledning i forbindelse med tilskud til skovplantning.