Uanset om der skal laves et nyt anlæg eller renoveres et ældre anlæg, så er det de samme tanker man skal igennem. Der er en ide-/planlægningsfase, kapacitetsudregninger og endelig selve udarbejdelsen af udbudsmaterialet.

Fremtidssikring af dit nye hjemmeblanderanlæg gøres ved at sikre, at der nemt kan tilføjes flere påslag og opsættes flere siloer. Så foderladen skal ligge et sted, hvor der er plads til at udvide. Der skal udarbejdes en tjekliste inden udbudsmaterialet laves. Her skal der tages højde for forskellige fremtidsscenarier, hvor der gennemtænkes råvarer og mulige blandinger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Råvaresilo-kapaciteten skal være til hele lastbiltræk råvarer for at minimere omkostningerne mest muligt. Transporten fra råvaresiloerne til kornrenseren, møllen eller direkte i blanderen må ikke på nogen måde være underdimensioneret. Antallet af råvaresiloer er en vigtig beslutning. Generelt er det en god ide, at du altid bygger en råvaresilo mere, end du mener, er nødvendig. Erfaringer viser, at den nok skal blive brugt.

Det er vigtigt, at lave foderladen overskuelig og samtidigt have så korte og effektive transportveje som muligt. Flexsnegle er utrolig anvendelige, men der er ofte problemer med slid og derfor renovering, så anvend kun flexsnegle i nye anlæg eller ved totalrenovering, hvis der ikke er andre muligheder. Anvend i stedet radlerer eller elevatorer, som er mere selvtømmende. De er dyrere, men over tid er det en god investering.

Det er vigtigt at få klarlagt, hvad anlæggets kapacitet minimum skal være. I tabel 1 ses et eksempel på en kapacitetsberegning. I dette eksempel skal hjemmeblanderiet producere 25 tons foder dagligt. Knap 18 tons korn skal igennem møllen dagligt, og derfor er møllen blanderiets flaskehals. For at minimere konsekvensen af flaskehalsen er det vigtigt ikke at underdimensionere møllens kapacitet. Når der skal dimensioneres et nyt hjemmeblanderanlæg, må der højst lægges beslag på blanderiet i 12 timer i døgnet, ellers vil der hurtigt opstå kapacitetsproblemer.

Indkøring kan tage alt fra et par uger til et halvt år, inden anlægget fungerer optimalt.

Ved afleveringen af anlægget skal der medfølge en anvendelig brugermanual.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden allerede nu læses ved at klikke her.

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.