- Hvis vi alle bare gør lidt, kan vi sagtens nå rigtig langt, men i første omgang skal du beslutte, hvilket dyr du gerne vil arbejde for. Det medfører som regel en række positive bivirkninger.

Sådan lød afrundingen på planteavlskonsulent Marie-Louise Simonsens oplæg om mere natur på ejendommen til Økologisk Landsforenings faglige festival i Vingsted Centeret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En overraskelse

Hendes oplæg startede dog med en konstatering, som overraskede flere af tilhørerne.

- Naturen og arterne skal have plads, og det er sådan, at størrelsen af biotoperne er vigtigere end den omkringliggende driftsform. Det vil sige, at det ikke er nok blot at være økolog. Undersøgelser i konventionelle marker viser, at op til seks meter sprøjtefrie bræmmer giver flere dyr i marken, men herefter aftager kurven og en yderligere forøgelse af bræmmens bredde giver ikke lige så meget som de første. Det første, der ses, er hovedsagligt sommerfugle og ikke agerhøns eller andre dyr, som mange gerne vil se, forklarer Marie-Louise Simonsen.

Plads til dyrene

Hun tilføjer:

- Økologerne har føden, og med små ændringer kan man give dyrene den nødvendige plads for, at de også kan nå hen til føden.

Marie-Louise Simonsen forklarer, at små naturtiltag så som en naturstribe, insektvold og barjordsstribe alle er tilladte i enkeltbetalingsordningen, og der kan opnås støtte til arealet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det vil sige, at de er en del af marken, og de behøver ikke indtegnes på markkortet eller fremgå i ansøgningen om enkeltbetaling. Man skal blot være opmærksom på, at maksimalt ti procent af markens areal må udgøres af naturtiltag, og de må ikke anlægges på vedvarende arealer. Hvis man kombinerer flere tiltag, må de sammenlagt fylde op til ti meter i bredden. Der er selvfølgelig et enkelt men, og det er, at arealer udlagt til naturtiltag ikke må indgå i harmoniarealet, fortæller hun.

Småinitiativer bedre end et stort

Hun oplyser endvidere, at de ti meter kan fordeles således, at der etableres seks meter vildtstribe/naturstribe, to meter insektvold og to meter barjordsstribe.

Planteavlskonsulenten foreslår, at man tager kontakt til nabo for at se, om man kan lave et samarbejde omkring naturtiltag i ens lokalområde, fordi det betyder noget med flere små tiltag i stedet for, at en laver et enkelt stort tiltag.

- Og så skal man lige huske på, at der godt kan gå noget tid, før flere af disse tiltag rigtigt begynder at virke, siger hun.