Landmand Lars Mikkelsen på Falster er den første i Danmark, der benytter Kvernelands Geo Seed-system. Via en prototype af systemet kan roesåmaskinen selv blænde rækker af via GPS for at undgå overlap.

Men de teknologiske landvindinger er ikke nyt for Lars Mikkelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han har stor interesse for den elektroniske verden i landbruget og var tilbage i 1999 en af de helt første, der begyndte at bruge udbyttekort fra mejetærskeren til at tildele gødning efter.

- Jeg brugte dataene til at lave markkort efter. Det var nyt dengang, men selv i dag er der mange, som ikke benytter sig af muligheden, siger Lars Mikkelsen.

- Senere fik jeg luftkort, som blev konverteret til nogle filer, jeg kunne sætte i et program. I programmet kunne jeg ud fra markkort og filer tildele gradueret gødskning.

- Jeg kunne taste en gennemsnitlig mængde gødning ind pr. hektar ? og hvor meget mængden måtte variere på marken. Jeg kunne også taste den samlede mængde ind, hvorefter computeren beregnede gennensnitsværdien.

Når det var gjort, blev filerne lagt på et kort, som jeg tog med i traktoren og satte i terminalen der. Det var en Claas ACT-terminal, og Claas var meget flink til at hjælpe med at få systemet til at køre, husker Lars Mikkelsen. Derefter tildelte gødningssprederen automatisk gødning efter disse data.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da Claas-mejetærskeren blev skiftet ud med en anden fra New Holland, gik tingene lidt i stå, og de senere år har Lars Mikkelsen ikke benyttet data på samme måde.

- Men jeg håber, at jeg får gang i det igen. Men jeg mangler lidt hjælp fra New Holland, så jeg kan komme videre, mener han.

Lars Mikkelsen kører med en Fendt 818 foran roesåmaskinen, og allerede da han bestilte den for år tilbage blev den leveret med Trimble autostyring, så den kunne lave et godt stykke arbejde. Nu er der to sæt autostyring på gården ? én på mejetærskeren og én på traktoren. Antennen flyttes frem og tilbage efter behov.

- Så kan vi nøjes med én af dem, pointerer Lars Mikkelsen, der også benytter GPS på sprøjten til at blænde af i sektioner.