Siden Samson Agro begyndte produktionen af PG gyllevogne i år 2000, er der produceret omkring 2.000 vogne.

- PG gyllevognen har gjort det rigtig godt i alle disse år. Det er flot den har holdt i så mange år - selvfølgelig med opdateringer. Men man må sige, at den har været konstrueret helt rigtigt fra start. Man bliver stolt, når man tænker på, at alle disse vogne har kørt millioner og millioner af kubikmeter gylle ud igennem årene, siger Lars Henriksen, administrerende direktør hos Samson Agro.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- PG gyllevognen har gjort det rigtig godt i alle disse år.

Lars Henriksen, administrerende direktør hos Samson Agro

Han sendte desuden en varm tanke til Jens Ove Sørensen ? også kaldet JOS. Han er manden bag JOS gyllevogne i Langå, der var en af de fire virksomheder, som Samson Agro tilbage i 1999 var en fusion af. Og hans gyllevogn dannede baggrund for PG gyllevognen. Men han kunne desværre ikke deltage i receptionen på grund af sygdom.

- JOS har en stor viden om gyllevogne. Han ved, hvordan en gyllevogn skal bruges, og han ved en masse om, hvordan materialerne virker, og hvordan man opnår de bedste løsninger i praksis. Derfor har vores udvikling også haft meget stor hjælp fra ham under konstruktionen af PG II gyllevognen. Som vi allerede har solgt et tre-cifret antal af, fortalte han videre og overrakte herefter en gave til JOS til en af JOS’ medarbejdere, Ronald Jensen, værkfører på Samson Agro, der ligesom mange af de andre medarbejdere hos JOS, stadig arbejder hos Samson Agro, og holder kontakten med JOS.

De første vogne i PG II serien, de store tre-akslede PG II gyllevogne, blev lanceret i 2013.

20 km PG gyllevogne

De første år foregik produktionen af PG gyllevognene på den gamle Samson fabrik i Tange. Men langt de fleste af de 2.000 PG gyllevogne er produceret på den nye fabrik i Viborg, der blev taget i brug i 2005. Her er der knap to hektar bygninger under tag. Og faktisk søger SAMSON AGRO om at udvide produktionsfaciliteterne i øjeblikket, så dette areal kan blive udvidet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sætter man alle PG gyllevognen op på en lang række, vil rækken nå næsten de små 20 km op til Ove Glerup på Lynnerupgård, sagde Lars Henriksen, og smilede til Ove Glerup, der også deltog i receptionen.

Ove Glerup var hovedmanden bag opkøbet og fusionen af de fire virksomheder, der alle producerede maskiner og løsninger til håndtering og udbringning af gylle og møg. Derfor var en sammenlægning af de fire virksomheders know how oplagt for at lægge grundstenen til en fremtidssikret virksomhed, der kan hjælpe hele verdens landbrug med at håndtere og udbringe husdyrgødning ? og andre næringsstofrige medier på markerne. En opgave, der kunne forudsiges at ville vokse med den øgede husdyrproduktion, som følge af en voksende velstand globalt set.

Men Samson Agro er ved at løse opgaven. Der kører selvfølgelig mange PG gyllevogne i Danmark, men man kan støde på dem i de fleste lande i Europa, og så langt væk som i Rusland og Kina.

Flest PG 25

Der er ingen tvivl om, at PG 25 har været virksomhedens største sællert gennem tiden. Der er produceret mere end 1.000 styk de seneste 16 år. PG serien bestod i alt af fem størrelser: De to-akslede PG 15, PG 18 og PG 20 samt de tre-akslede PG 21 og PG 25.

Den sidste PG 25 gyllevogn stod med en sløjfe omkring tønden i gyllemontagen på fabrikken i Viborg, hvor ?farvelreceptionen? fandt sted. Som en symbolsk handling, sendte Lars Henriksen den afsted, mens de 180 medarbejdere med Ove Glerup i spidsen klappede den ud af produktionshallen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ind kom i stedet den nye PG II 25, som netop er lanceret her i forsommeren 2016, og kan købes til levering til den nye gyllesæson.

- Med PG II 25 er PG 25 gyllevognen nu tilpasset en optimal brug i dag og i mange år fremover. Der er brug for vogne, der er stærkere, som kan håndtere større redskaber, og som kan matche de større og større traktorer. Der er brug for vogne, der er driftssikre, har en bedre komfort, og som indeholder mere avanceret teknologi, som kan honorere myndighedernes krav om dokumentation og så videre. PG gyllevognen er stadig en god gyllevogn, men forholdene omkring den har ændret sig og vil fortsat ændre sig. PG II serien kan opfylde alle disse krav.

PG II serien fås nu i 8 størrelser. Tre to-akslede størrelser; PG II 16, PG II 18 og PG II 20, samt de fem tre-akslede størrelser; PG II 21, PG II 25, PG II 27, PG II 31 og PG II 35. Siden lanceringen af PG II gyllevognene i 2013 har de stille og roligt overtaget salget af PG vognene - både herhjemme og i udlandet. PG II serien er nemlig i udviklet ud fra Samson Aagros kunders ønsker til en fremtidssikret gyllevogn.