Omkring 800 får og geder er blevet aflivet og destrueret, efter at der er fundet en pestlignende sygdom i Bulgarien. Infektionen, der normalt ikke findes i Europa, er stærkt smitsom.

Det skriver det svenske landbrugsmedie ATL.

Artiklen fortsætter efter annoncen

PPR-virusen, Peste des Petits Ruminants, forårsager feber, næse og øjenstrøm, mund- og næsesår, blokerede luftveje og svær diarré hos små drøvtyggere. Symptomerne ligner dem fra kvæg og har en dødelighed på 90 procent.

Det var på midsommernsaften, at bulgarske myndigheder blev underrettet om mistænkte infektioner i tre mindre får og geder. Dyrene havde været på tilstødende græsgange i Yambol-regionen.

Leder efter kilden

Efter at have konstateret, at PPR-viruset er skyld i sygdomsudbruddet, er massaflivingen gået i gang. Arbejdet involverer alle små drøvtyggere i området for infektionsudbruddet, og arbejdet med at spore infektionskilden er begyndt. Dt skriver ATL.

Infektionen, der normalt findes i Afrika, Indien, Mellemøsten og Den Arabiske Halvø, er endnu ikke fundet i Danmark eller i nabolandene. Sygdommen skal anmeldelse, og dyrlægen skal indkaldes, hvis der er mistanke om infektion.

PPR er første gang fundet i 1942 i Elfbenbenskysten. Virussen smitter ikke mennesker.