Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Pesticid-kontrol virker: Drikkevandet har det godt

Af esu - 17. mar. 2016 KL. 15:28

Kontrollen med pesticider i grundvandet virker. Landbrug & Fødevarer glæder sig over den årlige VAP-rapport, som undersøger drikkevandet for sprøjtemidler.

Det danske drikkevand har det godt. Det underbygger Miljøstyrelsens årlige rapport om varslingssystem for pesticider, som ikke giver anledning til at ændre de nuværende godkendelser.

Lars Hvidtfeldt, viceformand for Landbrug & Fødevarer glæder sig over rapporten:

citat startcitat start

- Systemet virker,

- Lars Hvidtfeldt, direktør Landbrug og Fødevarer

citat slutcitat slut

- Rapporten er gode nyheder, og den modbeviser den gentagne bekymring om, hvorvidt landmændenes brug af plantebeskyttelsesmidler er et problem for grundvandet, siger han og fortsætter:

- Systemet virker, og der er altså en meget grundig offentlig kontrol, som sikrer, at regelret brug af de nuværende godkendte plantebeskyttelsesmidler ikke truer grundvandet.

Store krav

Plantebeskyttelsesmidler, der sælges og bruges i Danmark, underkastes nogle af de skrappeste godkendelsesregler i EU, hvor risiko for udvaskning modelleres efter anderkendte principper. Ud over et meget strengt godkendelsessystem afprøves udvalgte midler på fem marker, hvor udvaskning af pesticidrester måles i jordvand, drænvand og grundvand. De såkaldte VAP-marker. Der er de seneste to år testet 22 aktivstoffer og 17 nedbrydningsprodukter, i alt 39 stoffer:

- I nyere tid har VAP systemet vist sit værd ved at identificere et problem med ét bejdsemiddel (Ridomil) som ellers var godkendt efter modelberegningerne. Efterfølgende er aktivstoffet blevet forbudt til anvendelse på kartofler. Problemerne med pesticider i grundvandet, som rapporteres i andre rapporter, stammer næsten udelukkende fra fortidens synder og hovedsagligt fra ét middel (Prefix), der ikke blev brugt på landbrugsjorden, siger Lars Hvidtfeldt.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame