DEBAT - DCA (Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug) udgav i august 2016 rapport nr. 81. Hovedforfatteren, Jesper Hedal Kløverpris, er ansat som bæredygtigheds-specialist ved Novozymes, der har store kommercielle interesser i rapportens konklusion om, at tidlig såning af vinterhvede med delvis fjernelse af halm til ethanol og biogas produktion er den mest bæredygtige afgrøde for danske landmænd.

Er dette mon et tegn på en ny strategi for DCA, der hidtil har påberåbt sig den højeste grad af uvildighed, og som i praksis er eneste part, som Miljø- og Fødevareministeriets styrelser lytter til, når der laves lovgivning på landbrugsområdet?

Artiklen fortsætter efter annoncen

"Hvad er det bedste korndyrkningssystem, hvis man ser på det store billede?" skriver DCA retorisk i sin pressemeddelelse fra 14. oktober om rapporten.

Jeg nægter at tro på, at DCAs forskere seriøst mener, at dette er belyst i den nye rapport. Det er nok en journalistisk krydring, foretaget af DCAs presseafdeling. Rapporten er resultatet af et industrisamarbejde med Novozymes, der producerer enzymer blandt andet til brug ved produktion af ethanol fra halm og andre biomasser.