I næste udgave af Maskinbladet, der udkommer den 6. december, tester PowerGear en Ovlac SH 130 vendeplov. Testen er som helhed positiv, og blandt de få negative kommentarer var ønsket om et større og meget gerne hydraulisk reguleret landhjul.

Den danske importør, Farm Implement, har fremført ønsket for den spanske producent, og i de kommende dage kan de besøgende på Agromek se et nyt hydraulisk landhjul, der kan monteres på de fem serie af vendeplove, som Ovlac producerer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udviklet efter danske ønsker

Hvor mange andre fabrikater arbejder med et dybdehjul, hvor arbejdsdybden indstilles hydraulisk fra førerkabinen, så arbejder hjulet fra Ovlac med et fast mekanisk anslag. Det betyder, at man som udgangspunkt udelukkende kan reducerer pløjedybden fra førerkabinen. Skal der pløjes dybder, kræver det en mekanisk justering ved landhjulet.

- Til gengæld er dybdereguleringen hundrede procent stabilt og ændrer sig ikke under pløjningen. En anden fordel ved det mekaniske stop er, at hjulet kan anvendes som isætningshjul, lige som på en halvbugseret plov. En justerbar drøvleventil gør det muligt at sættes ploven i jorden efterhånden som der køres fremad. Det giver en flot lige linje ved forageren. Der gør det lettere at pløje forageren, og samtidig giver mindre genpløjning og dermed en langt bedre pløjning, siger Jens Iversen, indehaver af Farm Implement.

Det hydrauliske dybdehjul kontrolleres af en enkeltvirkende hydraulikudtag, og ved at kode udtaget ind i traktorens foragerautomatik, kan isætningen let automatiseres.

Et ekstra trin er på vej

Det udstillede hjul er en prototype, og før hjulet går i produktion, tilføjes endnu en future til landhjulet.

- Når der skal pløjes ind mod skel, kommer landhjulet ofte til at køre på et dige eller en lignende forhøjning. Derfor vil der på det nye landhjul være to anslag til spindlen, der kontrollere pløjedybden. Ved normal pløjning køres der med spindlen i første anslag, og når der skal pløjes ind til skel, løftes spindlen op mod det andet anslag. Derved kan pløjedybden hydraulisk og fra førerkabinen indstilles i intervallet 20-50 centimeter. Indstillingen kan også anvendes til pløjning af eksempelvis foragre, hvor der ønskes en lidt dybere pløjning end på resten af stykket, forklarer Jens Iversen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Større hjul på vej

PowerGear testede den spanske plov med et dybdehjul i dimensionen 320/60-12, og specielt til vanskelgere forhold var det ønskeligt med et større hjul. Det ønske efterkommer Ovlac ved at introducere to ny hjulstørrelser, og i fremtiden kan plovene også bestilles med hjul i dimensionen 340/55-16 eller 380/55-16.