Det har tidligere været muligt at finansiere investeringer gennem en flerårig købekontrakt med ejendomsforbehold. EU-Kommissionen har dog slået fast, at man som tilsagnshaver skal eje den investering, man får tilskud til.

Landbrugsstyrelsen oplever at få mange spørgsmål om netop dette og har derfor lavet en oversigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På fem ældre tilskudsordninger har Landbrugsstyrelsen tilladt, at du kan finansiere investeringer gennem en flerårig købekontrakt med ejendomsforbehold. Det er desuden et krav, at du kan dokumentere, at et finansieringsselskab har betalt hele udgiften til sælger.

Det drejer sig om følgende fem ordninger:

- Farestalde 2014

- Miljøteknologi 2014

- Økologisk investeringsstøtte 2014

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Miljøteknologi 2015 - Gartnere og fjerkræ

- Modernisering af kvægstalde 2015

Nye regler

Landbrugsstyrelsen tillader ikke flerårige købekontrakter med ejendomsforbehold på andre tilskudsordninger.

På alle nyere tilskudsordninger accepteres der ikke købekontrakter med ejendomsforbehold, også selvom det er leverandøren, der har ejendomsforbeholdet. Det kan du læse i dit tilsagnsbrev, eller i vejledningen og bekendtgørelsen til den ordning, du har fået tilsagn til. Det skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Du bør altid orientere dig om regler og vilkår for netop den tilskudsordning, du har fået tilsagn til, da reglerne kan variere fra ordning til ordning. Du kan orientere dig om regler og vilkår i dit tilsagnsbrev og vejledningen til din ordning, skriver Landbrugsstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der gives afslag, hvis din udbetalingsanmodning indeholder købekontrakter med ejendomsforbehold

Styrelsen skal overholde EU-reglerne. Det betyder, at du ikke får udbetalt dit tilskud, hvis du sender en udbetalingsanmodning på en af vores nyere ordninger, hvor din investering er finansieret med en købekontrakt med ejendomsforbehold, som stadig består.

Du skal eje investeringen, når du sender din udbetalingsanmodning

Hvis du ønsker dit tilskud udbetalt, er det afgørende, at du ejer investeringen på det tidspunkt, hvor du anmoder om udbetaling. Du ejer investeringen, hvis du har betalt din købekontrakt ud. Vi anbefaler, at du læser om udbetaling i vejledningen, inden du sender din anmodning om udbetaling til dit projekt. Du finder vejledningen til den ordning du har søgt på tilskudsguiden.

Forkert sagsbehandling

I overgangen til den nye praksis har Landbrugsstyrelsen sagsbehandlet en række sager forkert og udbetalt tilskud til projekter, som er finansieret med købekontrakter med ejendomsforbehold. Det drejer sig om de to tilskudsordninger miljøteknologi 2015 randzoner og økologisk investeringsstøtte 2015.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er nu besluttet, at ansøgere som har indsendt en ansøgning om udbetaling på disse to ordninger, som udgangspunkt stadig vil kunne få deres tilskud udbetalt, såfremt der ikke er andet i sagen, der hindrer udbetalingen. Har du en udbetalingssag hos Landbrugsstyrelsen under de to ordninger, vil du høre fra den snarest.

L&F har ventet længe

Hos Mette Trudsø Kruse, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarers EU-team, er man glad for, at styrelsen nu endelig rykker på sig på området - selvom det har været for længe undervejs.

Landbrug & Fødevarers EU-team har længe efterspurgt en afklaring om landbrugsstyrelsens håndtering af købekontrakter i forhold til tilskud til for eksempel ny miljøteknologi eller modernisering af stalde.

- Det har desværre trukket længe ud med en udmelding, men vi er glade for at styrelsen nu melder klart ud, siger Mette Trudsø Kruse.

- Vi er meget tilfredse med, at styrelsen lader usikkerheden om regelgrundlaget komme ansøgerne til gode. Ikke mindst for de ordninger fra 2015, hvor kommunikationen om ordningerne har været uklar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun påpeger, at de fremadrettet vil opfordre styrelsen til at gøre det helt klart, når man ændrer i regelgrundlaget eller administrationspraksis, og så også kun lader det gælde fremadrettet.

- Vi vil også opfordre styrelsen til fremadrettet igen at gøre det muligt at finansiere investeringer med købekontrakter med ejendomsforhold, som EU-reglerne jo tillader, siger hun.