Mejnerts Landbrug er et storlandbrug, der driver landbrugsproduktion, som hovedsageligt finder sted på fire gårde - Mejnertsgård, Ravnhøj, Ubberupgården og Viskingegården - der sammen med forpagtede og lejede arealer udgør Mejnerts Landbrug. Der drives i alt cirka 1.000 hektar med økologisk planteavl med et bredt sædskifte. Markplanen indeholder mange forskellige afgrøder, men hovedmålet er at producere brødkorn af høj kvalitet til Mejnerts Mølle A/S, der er et topmoderne mølleri med fokus på produktion af økologisk mel af høj kvalitet. Møllen indvejer årligt cirka 15.000 ton økologisk korn.

Mejnerts Landbrug har en større maskinpark til rådighed end så mange andre, og det er ejeren Niels Mejnertsen fuldt bevidst om.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores landbrug har en stor, moderne maskinpark. Det er nødvendigt for altid at kunne følge med og være over opgaverne, når der er brug for det. Rettidighed er utrolig vigtig, når man dyrker økologisk landbrug, siger han.

Af samme grund bliver der ofte skiftet ud i maskinparken for at følge udviklingen med teknik og nye dyrkningsmetoder. Det er én af grundene til, at Mejnerts Landbrug netop har fået leveret fire nye Deutz-Fahr Agrotron TTV 7250 Warrior med et udstyrsniveau i den absolutte superklasse og 1 Deutz-Fahr Agrotron 6180 TTV. De skal afløse de fem Claas-traktorer, der de senere år har leveret trækkraft på bedriften og i grunden gjort det godt.

- Men nu var det tid til at udskifte dem og valget faldt på Deutz-Fahr, fordi deres teknologiske muligheder på mange fronter passer til vores idéer om fremtiden. Deres iMonitor giver en række nye muligheder, autostyringen er rigtig god, chaufførerne får lækre kabiner at arbejde i, og så er deres motorer energioptimerede og kan køre på 100 procent biodiesel, siger Niels Mejnertsen.

Med i billedet hører også, at Mejnertsen tidligere har kørt Deutz-Fahr og været særdeles tilfreds med det.

Agrosky autostyring

Alle traktorerne er udrustet med Isobus og Agrosky autostyring i RTK-versionen, som giver en nøjagtighed på +/- 2,5 cm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er uendeligt bekvemt at køre med autostyring, og selvom vi ikke skal sektionere sprøjter og så videre, som de konventionelle landbrug, er der mange muligheder for at rationalisere vores markdrift og optimere vores ressourceforbrug og registrering. Vi har brug for alle de hjælpemidler vi kan få for at holde vores produktivitet og bundlinje i top, siger Niels Mejnertsen, der er helt overbevist om, at præcisionsdyrkning er en af vejene frem for dansk landbrug.

Biodiesel i tanken

Niels Mejnertsen mener det alvorligt, når han siger, at hele bedriften skal være energineutral. 1.500 kvadratmeter solceller producerer årligt 400.000 kW - strøm nok til hele bedriften. Et stort stokerfyr producerer varme, der gennem 1,5 km fjernvarmerør fordeles til møllens tørreri, alle driftsbygninger og beboelser. Det producerer varme via forbrænding af "frarens" fra møllens renseri og har en kapacitet på hele 170 kW.

- Og så er det min drøm at komme til at køre på biodiesel i nærmeste fremtid, siger Mejnertsen, der håber på snarlig politisk handling, så det bliver driftsøkonomisk forsvarligt. Logikken bag er et typisk eksempel på bedriftens tankesæt: Landbruget producerer raps - det bliver til blandt ande fritureolie - den brugte friture samles ind - raffineres til biodiesel - som anvendes som traktorbrændstof, når der dyrkes raps - som bliver til blandt andet fritureolie igen.

- Der er nok nogle, der vil trække lidt overbærende på skuldrene af den slags tanker, men jeg er helt overbevist om, at vi bliver nødt til at tænke og effektuere sådanne tiltag for at have et ressourceansvarligt landbrug, siger han.

Lige nu indkøber man cirka 90.000 liter konventionel diesel om året, så der er store muligheder på området.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De nye Deutz-Fahr traktorer kan alle køre på 100 procent biodiesel og har allerede gjort det i flere år i mange lande rundt omkring os, fortæller produktekspert Kristian Dalum fra HCP Danmark, der importerer Deutz-Fahr.

- Motorerne kører udmærket på ethvert blandingsforhold mellem konventionel diesel og biodiesel - ovenikøbet i garantiperioden, tilføjer han og understreger dermed, at teknologien er velafprøvet og absolut driftssikker.

Personalepleje

Hos Mejnertsens Landbrug passer man ikke udelukkende på miljøet - personalet skal der også tages hensyn til.

Med de nye traktorers MaxiVision Cab kabiner får de gode forhold at arbejde i. De supermoderne kabiner er et resultat af et visionært samarbejde mellem Deutz-Fahr og det verdenskendte designstudie Giogiaro Design, der også arbejder for bilmærker som Audi, Porche, Lamborghini, VW og så videre. Resultatet er en topmoderne, brugervenlig instrumentering og helt igennem komfortable forhold for chaufførerne, så selvom arbejdsdagene kan blive lange i sæsonerne på det økologiske storbrug, bliver det aldrig en fysisk eller psykisk belastning at køre med traktorerne og de store redskaber. En af mange bekvemmeligheder er et SDF Maximo Evolution luftaffjedret sæde, der giver en aktiv affjedring både sideværts og frem og tilbage. Sammen med forhjulsaffjedring og kabineaffjedring eliminerer det stort set enhver fysisk belastning af chaufføren. Andre detaljer er generation 4 LED-lys, som giver en helt fantastisk oplysning af arbejdsområdet, og et lysstyringspanel, som kan indstilles, så et enkelt tryk skifter mellem f.eks. kørelys og den lysindstilling for arbejdslys, man netop har brugt i arbejdet på marken - og skal bruge igen. Det er en meget brugervenlig detalje, når der eksempelvis skal køres afgrøder hjem til gårdens mølleri.

- Det er helt utroligt så meget og så behageligt lys LED-lygterne leverer. Jeg havde lejlighed til at teste det sidste aften, og nu kan man i hvert fald ikke påberåbe sig manglen på lys, hvis man laver en kørefejl i de sene aftenstimer, fortæller Kasper Mejnertsen, der er en af sønnerne på bedriften.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fremhæver også en detalje som de nye Xenon-blitz rotorblink, som klart signalerer, at "her kører jeg", så medtrafikanterne ikke kan overse de brede traktorer.

Stor ordre

- Vi er naturligvis glade - ja for nu at sige det på moderne dansk, "skide stolte" - over, at Mejnerts Landbrug har valgt vores traktorer og os som leverandør, siger Lars Pedersen, som ejer Snertinge Maskinforretning, og han er helt bevidst om, at sammen med ordren følger forventningen om dedikeret service.

Samtidigt synes han, det er spændende at levere traktorer til så visionær en kunde som Mejnertsen.

- Vi servicerer og handler med alle kundetyper og tager alle lige alvorligt, men kunder som Mejnerts Landbrug udfordrer os og tvinger os til at udvikle vores forretning - når kunderne udvikler sig, skal vi følge med og levere de serviceydelser, de har brug for.