Alt for risikable udlån i de glade år inden finanskrisen har torsdag fået Østjydsk Bank til at knække og indgive konkursbegæring. Det skriver banken i en fondsbørsmeddelelse.

Bankens kunder og ansatte kan dog glæde sig over, at alle aktiver og passiver, herunder kunder, medarbejdere, udlån, indlån og garantier overtages af Sparekassen Vendsyssel for 50 millioner kroner. Betalingen levner ifølge euroinvestor ingenting til Østjysk Banks aktionærer.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi skal være ærlige og erkende, at vi har haft alt for mange store engagementer med svag bonitet. Selv om vi har haft bedre konjunkturer de seneste år har det ikke været nok. Når de meget store kunder er kommet i vanskeligheder, har det kostet os for meget, siger Max Hovedskov, bankdirektør i Østjydsk Bank.

Landbruget har været blandt de områder, der har været kraftigt medvirkende til at banken har måttet indgive konkursbegæring.

- Der har været mange ejendomsengagementer, og vi har heller ikke lagt skjul på, at vi har haft et stort udlån til landbrug, der har også haft en svær periode. Og selv om konjunkturerne er blevet bedre, har vi haft mange engagementer, der ikke har kunnet overleve, siger Max Hovedskov, der tiltrådte stillingen i 2013.

Aftalen er indgået som led i Østjydsk Banks bestræbelser på at finde en løsning på bankens kapitalmæssige udfordringer.

I forbindelse med Finanstilsynets inspektion i banken i slutningen af 2017 blev Østjydsk Bank pålagt at foretage yderligere nedskrivninger på 132 mllioner kroner, og der blev fastsat et individuelt kapitalkrav til banken på 20,5 procent, inklusiv et rekapitaliseringstillæg på 6,8 procent relateret til bankens statslige hybride kapital. Banken blev pålagt at foretage de nødvendige foranstaltninger for at kunne overholde de nye kapitalkrav og at udarbejde en genopretningsplan. Denne blev sendt til Finanstilsynet den 10. januar 2018.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afdækket flere muligheder

Østjydsk Bank har undersøgt flere mulige spor som led i genopretningsplanen, herunder mulighederne for et salg eller en fusion, ligesom mulighederne for en rekapitalisering af banken er blevet undersøgt nærmere. Det er beklageligvis ikke lykkedes at finde en løsning, der kunne sikre, at banken på længere sigt ville leve op til de fastsatte individuelle kapitalkrav, og det har derfor ikke været muligt at videreføre banken i sin nuværende form.

- Vi er meget kede af, at det ikke har kunnet lade sig gøre at sælge banken med fuld dækning til både aktionærer og den efterstillede kapital. Det skyldes ikke mindst bankens store risikofyldte udlån, som alle blev etableret før finanskrisen. Når det er sagt, er vi meget glade for, at vi sammen med Sparekassen Vendsyssel har fundet en holdbar løsning på de udfordringer, som Østjydsk Bank står overfor - uden en løsning kunne bankens aktiviteter ikke fortsætte. Aftalen med Sparekassen Vendsyssel sikrer en videreførelse af bankens aktiviteter, og vi ser frem til fortsat at tage aktivt del i udviklingen af vores lokalområde. Vi er overbeviste om, at Sparekassen Vendsyssel vil være et rigtigt godt match for vores kunder og medarbejdere, siger Max Hovedskov, bankdirektør i Østjydsk Bank.

Direktør i Sparekassen Vendsyssel, Vagn Hansen, siger om overtagelsen:

- Vi har ad flere omgange udvidet vores aktiviteter og fysiske tilstedeværelse over de senere år, og vi ser frem til at byde Østjydsk Banks kunder og medarbejdere velkommen i familien. Sammen vil vi opnå en styrket markedsposition, og vi vil kunne tilbyde en endnu bredere palet af produkter og rådgivning. Begge institutters aktiviteter er desuden funderet på en stærk lokal forankring og et stort engagement i de lokalsamfund, de opererer i. Sparekassen Vendsyssel ønsker at bygge videre på denne forankring. Østjydsk Banks filialer supplerer filialnettet i Sparekassen Vendsyssel uden overlap og vil udgøre et vigtigt udgangspunkt for den fortsatte tætte kontakt til kunderne.