Arla er med til at udkonkurrere fattige mælkebønder i Bangladesh, fordi virksomheden sælger mælkepulver til en pris, det kun er muligt for dem at opretholde på grund af den massive landbrugsstøtte, som EU poster i mælkeproducenterne hvert år.

Det er essensen af en ny rapport fra Mellemfolkeligt Samvirke, der udpeger Arla som medskyldig i at skabe unfair konkurrence, der tvinger fattige lokale bønder til at sælge under produktionspris.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Pointen er ikke at pege fingre ad Arla. Men de er én af de virksomheder, der er med til at skabe massive problemer for nogle af de fattigste bønder, siger Trine Pertou Mach, der er bestyrelsesformand i Mellemfolkeligt Samvirke.

- Sagen er jo den, at hvis de danske producenter ikke fik støtte, så ville Arla ikke kunne sælge deres mælkepulver, fordi det kun er med EU-støtten, at de kan holde de kunstigt lave priser, siger hun. 

Arla afviser anklage

Mellemfolkeligt Samvirke påpeger i rapporten, at EU's mælkebønder kun er konkurrencedygtige på verdensmarkedet, fordi de får milliarder i landbrugsstøtte og samtidig har det sikkerhedsnet, at EU kan genindføre eksportstøtten, hvis mælkepriserne på verdensmarkedet ramler, sådan som det skete i 2009.

Arla sidder ifølge rapporten på omkring 20 procent af mælkemarkedet i Bangladesh på grund af en blomstrende eksport af mælkepulver. Men salgsdirektør Frede Juulsen hos den dansk-svenske mejerigigant afviser, at det skulle holde de lokale bønder ude.

- Vi mener ikke, at vores aktiviteter i Bangladesh udkonkurrerer de lokale bønder. Vi sælger og har altid solgt dyrere end de lokale producenter, siger Frede Juulsen, der understreger, at man i de seneste år har set en stigning i den lokale mælkeproduktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det viser, at det er muligt for lokale at komme ind på markedet, siger han.

EU: Støtten er på et minimum

Fra Bruxelles tager talsmanden for EU-landbrugskommissær også afstand fra Mellemfolkeligt Samvirkes konklusioner.

- Vi er uenige, siger talsmand Roger Waite, der påpeger, at den direkte støtte er blevet stadig mere afkoblet, og at eksportstøtten er på et absolut minimum.

- Vi mener, at ændringerne i vores støttesystem gør, at den fælles landbrugsstøtte har minimal påvirkning på landbrug uden for Europa, siger han.