ØkologiRådgivning Danmark har udarbejdet en guide til at undgå de hyppigste fejl og overtrædelser i forbindelse med økologikontrollen. Direktøren opfordrer økologer til at bruge den og være klar til kontrol - hver dag.

Det skriver foreningen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi vil som rådgivere gøre alt, hvad vi kan for sammen med landmændene at minimere risikoen for fejl. Vores fornemmeste opgave er at gøre opmærksom på Ø-mærkets store værdi og hjælpe landmændene med at holde styr på regler og krav. Det gør vi dagligt i rådgivningen ude på bedrifterne og nu også med denne guide, der har fokus på de hyppigste overtrædelser, siger Erik Andersen.

I guiden forklarer ØRDs fagrådgivere hvordan, reglerne skal forstås, og hvordan man praktisk indretter sig i mark og stald, så man overholder dem. Guiden omfatter de hyppigste fejl og mangler, som økologikontrollen registrerer.

Klar til kontrol hver dag

- Jeg vil opfordre alle til at bruge guiden og i det hele taget have fokus på at sikre kontrolbesøg uden anmærkninger. Det gør man ved at tilrettelægge de daglige rutiner efter det. Vi har en stærk økologikontrol, og økologer skal være klar til kontrol - hver dag, konstaterer Erik Andersen, der er overbevist om, at de fleste overtrædelser ikke sker bevidst og tilføjer.

- Det er et omfattende regelsæt med mange krav og med dokumentation, man skal huske at føre. Vi taler om det ved de såkaldte omlægningstjek, men de ligger ofte hele og halve år før, bedrifterne reelt bliver lagt om, så noget går måske tabt i mellemtiden, siger Erik Andersen.

Andelen af overtrædelser i økologikontrollen steg i 2017 i forhold til tidligere. I de fleste tilfælde er der tale om 'papirfejl', men der er også overtrædelser, der vedrører dyrenes forhold i stald og mark. På husdyrsiden er der relativt flest overtrædelser for svin og fjerkræ og færrest for kvæg.