En gruppe landmænd fra ØkologiRådgivning Danmarks erfagruppe om holistisk afgræsning tager nu skridtet videre og danner en egentlig forening, lyder det i en pressemeddelelse fra ØkologiRådgivning. Initiativtagerne er alle erfarne praktikere af metoden. Den nye forening har stiftende generalforsamling 8. marts i Vingsted i forbindelse med Økologisk Landsforenings årsmøde.

- Formålet er at udbrede kendskabet til holistisk styret afgræsning og management i kvægbruget. Ved at organisere os kan vi knytte os tættere til den viden og knowhow, der findes i Savory Institute, siger talsmand for gruppen, Michael Kjerkegaard, der driver naturpleje og kødproduktion i Vejle Ådal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Savory Institute i Colorado er centrum for metodeudvikling, uddanner rådgivere og opretter netværk på verdensplan.

- Vi ansøger om at blive "dansk institut". Det kræver forskelligt forarbejde og registreringer, og det er blandt andet i den sammenhæng, vi har brug for at organisere os, siger Michael Kjerkegaard.

Holistisk afgræsning

En af de økologiske mælkeproducenter, der praktiserer holistisk afgræsning, er Kristine Dalbach, der leder kvægstalden på Svanholm Gods. Svanholms 120 jerseykøer har græsset holistisk - det vil sige med mange folde, med kort, massivt græsningstryk og lang hviletid, i tre sæsoner.

- Køerne skulle lige vænne sig til det, men nu fungerer det godt, og vi har vist, at vi kan producere mælk på det. Måske ikke så meget som før, men vi udnytter græsset bedre og sparer maskinomkostninger, så det hænger godt sammen, forklarer Kristine Dalbach, der også vægter de øvrige værdier, som metoden fører med sig:

- Det er da dejligt at kunne kombinere mælkeproduktion med kulstofopbygning i jorden, flere fugle og insekter og større biodiversitet, siger hun i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere erfagrupper i 2019

Erfagrupper om holistisk afgræsning har i flere år været en del af ØkologiRådgivning Danmarks tilbud til økologiske landmænd.

- Der er interesse for metoden og dens effekter, og vi udbyder derfor også erfagrupper i år. Man behøver ikke at have erfaring med emnet for at deltage. Interesse er nok, og grupperne er åbne for såvel kød- som mælkeproducenter oplyser rådgiver Carsten Markussen, ØkologiRådgivning Danmark.

Der har hidtil været én landsdækkende gruppe, men ØkologiRådgivning Danmark håber i år at kunne oprette flere grupper.