Optimering kræver, at man ved, hvor man skal optimere. Jo, mere præcise data man arbejder med, jo mere i dybden er det muligt at komme, og det vil give et godt grundlag at forbedre sig på.

Hos Henning Thybo ved Arnborg syd for Herning indgår 130 hektar kartofler i markplanen. Til denne sæson er der monteret en udbyttemåler på hans kartoffeloptager. Det gør blandt andet, at traktorføreren på kartoffeloptageren, Kasper, løbende får information om det aktuelle udbytte. En af fordelene ved dette er, at man netop kan tage den ønskede mængde op til levering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er ikke kun nu og her, vi har gavn af disse oplysninger - vi kan efterfølgende analysere dataene ud fra udbyttekortet. Det gør, at vi helt præcist kan se, hvor i marken der kræves ekstra opmærksomhed til næste sæson, fortæller Kasper og fortsætter:

- Vi kan sammenligne kortet med de aktuelle forhold i marken og se, om det for eksempel er et vådt, højt eller lavtliggende område, der giver udfordringerne.

Udbyttemåling i kartofler har ifølge Lars Bødker, landskonsulent hos Seges, to formål.

- Dels kan landmanden måle sit udbytte, og dels kan systemet benyttes i forsøgsregi, fortæller han og fortsætter:

- Før man investerer i udbyttemåling er det meget vigtigt, at man spørger sig selv om, hvorfor vil man udbyttemåle, og hvad man skal bruge oplysningerne til ? uanset om det er i kartofler, korn eller lignende. Den investering, man vælger at foretage, skal jo betales tilbage ved, at man ændrer sine dyrkningstiltag og gerne forbedrer sig. Det handler om at ændre sin adfærd som følge af, at man bliver klogere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Agro, der udkommer fredag den 13. november kan du læse mere om udbyttemåling, og hvordan systemet fungerer. Claus Nielsen, forsøgsleder hos AKV Langholt giver også sin kommentar omkring brugen af udbyttemåling.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden allerede nu læses på agrologisk.dk ved at klikke her:

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller telefon 76 20 79 70.