At den danske model kan være andet end opbygningen af det danske arbejdsmarked, kender de alt til på AVR-fabrikken i Belgien. Her bygger de nemlig en speciel version af den to-rækkede AVR Spirit 8200 til det danske marked. Med baggrund i kundernes ønsker og behov har de danske forhandlere specificeret maskinen, så den tilgodeser behovene på det danske marked. Standardiseringen af maskinerne betyder blandt andet, at de er lettere at omsætte som brugte og kan anvendes under stort set alle forhold og til alle kartoffeltyper.

Som standard er maskinen udstyret med en lang bundkæde og gennemfaldstopkæde. Rensesystemet består af to bigbånd, med enkelt og dobbeltvalser til at lede kartoflerne fra det ene pigbånd og over på det andet. Alternativt kan den ene valse erstattes af en Rotorkam, hvor det er lange gummifingre som stryger af pigbåndet. Den lange bundkæde kan deles op i to mindre kæder, hvor faldet mellem de to kæder øger frasepareringen af jord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Individuel indstilling

Den brugte AVR Spirit 8200, der er fra 2011, er set hos Powtec A/S i Bording. Maskinen er med blandt andet automatisk rækkefølgning og automatisk tankfyldning med svanehals. Den har en gennemgående bundkæde og har optaget 380 hektar.

De første modeller af AVR Spirit 8200 blev testet i 2002, og modellen kom for alvor på markedet til sæson 2004.

Optageren har eget hydrauliksystem, som driver båndene i rensesystemet. Det giver mulighed for individuelt at indstille de forskellige bånd efter jordbundsforhold og kartoffeltype. Indstillingen foretages enten af traktorføreren på terminalen i førerkabinen eller på en ekstern terminal, som er monteret ved sorterbordet. Derved kan bemandingen på optageren hurtig tilpasse rensningen til de aktuelle forhold

Ingen kæder

For at øge driftsikkerheden og minimere tiden til vedligehold er AVR Spirit 8200 konstrueret uden rullekæder. Effekten fra traktorens kraftudtag overføres i stedet via aksler og lukkede transmissioner. Den brugte optager er monteret med en ekstra gearkasse ved topkæden. Det giver mulighed for at indstille hastigheden på topkæden uafhængigt af hastigheden på bundkæden.

Opdateret styring

Optageren er løbende blevet opdateret, og i 2008 kom der en større opdatering af maskinens computer og styring, der blev omlagt til CAN-bus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2012 blev AVR Spirit 8200 afløst af Spirit 9200. Maskinen er en fuldhydraulisk maskine, hvor hastigheden på samtlige bånd kan indstilles individuelt. Hastigheden på de forskellige kæder er kørselsafhængig, og maskinen har desuden fået et nyt rensesystem mellem transportkæden og det første pigbånd.

Tekniske specifikationer:

AVR Spirit 8200

Antal rækker 2

Rækkeafstand cm 75-90

Tankkapacitet ton 8

Aflæsserhøjde m 4,2

Vægt kg 10.350

Årgang 2011

Pris 785.000

Vurder maskinen på sliddelene

I en kartoffeloptager er alle bevægelige dele sliddele, som kan udskiftes, og prisen på en brugt optager afhænger derfor meget af maskinens generelle tilstand, siger midtjysk forhandler.

Kartoffeloptageren arbejder i jorden og i et miljø, hvor der er sand og støv overalt. Det betyder, at maskinen udsættes for et enormt slid, og derfor er teknikken i AVR Spirit 8200 opbygget på en sådan måde, at komponenterne kan udskiftes, efterhånden som de slides.

- Med nye sliddele kan en ældre optager renoveres op til stort set samme stand som en fabriksny. Prisen på en brugt optager afhænger derfor af, hvor mange hektar der er tilbage i de forskellige sliddele, forklarer Jens-Aage Jensen, indehaver af Powtec A/S, der sammen med Hoven Smede- og Maskinforretning A/S og TBS Maskinpower A/S importerer og sælger de belgiske AVR kartoffelmaskiner.

- Se også efter om maskinen har buler i de store skærme, og om der har været kørt imod med maskinen. Det er ikke let at rette hverken skærme eller maskinen op, og derfor kræver det ofte nye skærme, hvis maskinen skal være i orden, siger Claus Holm, Powtec A/S.

Se på bagsiden

Sliddet på de to pigbånd sker ikke så meget på overfladen, men derimod på bagsiden, hvor båndene trækkes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Båndene trækkes af tandremme på bagsiden, og det er her, at man skal se efter slitage. Er remmene beskadigede, og er de næsten slidt blanke, så er der ikke ret mange hektar tilbage i dem, siger Claus Holm.

- Piggene på båndene bliver selvfølgelig også slidt, men de største skader på piggene skyldes oftest skarpe sten, og det er som regel tandremmene, der sætter begrænsningen for pigbåndenes levetid. Overbelastning af båndene er hovedårsagen til, at de ødelægges. Specielt hvis hastigheden på båndene ikke tilpasses jordtypen, og de overbelastes med fugtig jord, som lukker båndene til, er der risiko for, at båndene overbelastes, tilføjer Jens-Aage Jensen. Han opfordrer til, at der skiftes tandhjul i tide. Derved forlænges levetiden på bånd og kæder.

Omkostningerne flyttes

Flere melfabrikker har inden for de seneste år investeret i udstyr til frasortering af sten, og derfor er flere avlere af industrikartofler holdt op med at stenstrenglægge. Derved sparer avleren rigtig mange penge i første omgang, men Jens-Aage Jensen frygter, at omkostningerne ved optagningen stiger.

- I stenfyldt jord stiger slitagen på optageren, og derfor skal der budgetteres med større omkostninger til vedligehold af optageren, siger Jens-Aage Jensen.

Hold øje

De fleste skader på ruller, kæder og bånd skyldes, at en sten har sat sig i klemme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En rulle tager ikke skade af at stå stille i nogle timer. Gå derfor en tur om optageren, når der er en pause i optagningen, og læg mærke til at alting løber rundt. Ofte kræver det kun et slag med en hammer at fjerne stenen, men sker det ikke, kan det koste et nyt bånd eller en ny rulle, siger Claus Holm