Der er lagt for lidt vægt på vækst i den afsluttende rapport fra Natur- og Landbrugskommissionen, som blev fremlagt torsdag. Det mener Venstre.

- Rapporten mangler fokus på vækst. For nylig kom det frem, at der er potentiale for at øge eksporten med 50 milliarder kroner om året og skabe op mod 25.000 nye job i landbrugs- og fødevaresektoren frem mod 2020. Vækst og arbejdspladser bør derfor være i fokus, når vi nu skal til at kigge på, hvordan landbruget og miljøet skal reguleres i fremtiden, siger fødevareordfører Erling Bonnesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Væk med randzoner

Liberal Alliances ordfører, Mette Bock, mener, at når kommissionen taler om, at der skal ses helt anderledes på den måde, dansk landbrug bliver miljøreguleret på, må det betyde en afskaffelse af randzonerne.

- Rapporten anbefaler klart, at randzoner kan være et af flere virkemidler, men at effekten altid vil afhænge af de lokale forhold som jordens beskaffenhed med videre, siger Mette Bock.

Ændrede gødningsnormer

- En anden del af paradigmeskiftet er anbefalingen af, at gødningsnormerne også skal være fleksible og udregnes med afsæt i jordens beskaffenhed. Det vil betyde store muligheder for vækst og merproduktion. I stedet for at fastholde at danske landmænd i dag skal gøde 37 procent mindre i forhold til tyske landmænd, bør landmændene fremover måles på, hvor meget de udleder, siger Mette Bock.