Det vakte stor opmærksomhed i både medierne og på Christiansborg, da det tirsdag blev afsløret, at Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative sammen havde stillet forslag til en folketingsbeslutning om en ny fødevare- og landbrugspakke.

Opmærksomheden skyldtes, at det er et eksempel på, at de tre partier rent faktisk kan blive enige om politiske oplæg inden et valg samt at Liberal Alliance var holdt uden for.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forslaget til folketingsbeslutningen opfordrer de tre partier regeringen til at vedtage en fødevare- og landbrugspakke, der ikke mindst skal sikre den danske fødevare- og landbrugssektor vækst. Det skal ske med 16 initiativer fordelt på fire områder: Øget råvaregrundlag, ny og målrettet regulering, styrket konkurrenceevne samt bedre adgang til finansiering.

LÆS OGSÅ: L&F roser blå landbrugspakke

Måleprogram

Aftalen om den seneste vækstplan, der blev indgået forlig om med regeringen, er kun fra april i år og har dermed dårligt nok haft mulighed for at virke. Alligevel mener de tre partier altså, at det er nødvendigt med endnu en plan, der er langt mere vidtrækkende.

Først og fremmest peges der på behovet for at gennemføre et omfattende måleprogram, der kan føre til en gradvis udfasning af de reducerede gødskningsnormer, så danske landmænd kan konkurrere mere på lige fod med deres EU-kolleger.

De reducerede gødskningsnormer på cirka 15-20 procent begrænses med en tredjedel om året i 2015, 2016 og 2017, så det med virkning fra 2017 er tilladt at tilføre den landbrugsfagligt optimale mængde kvælstof under hensyntagen til forpligtigelserne i nitratdirektivet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stadig gødningsregnskab

Landmændene skal dog fortsat udarbejde gødningsregnskaber, som kan dokumentere kvælstofudnyttelsen i husdyrgødningen på baggrund af de kendte normer for de enkelte afgrøder.

Og så skal de såkaldte harmonikrav for slagtesvin hæves fra 1,4 til 1,7 dyreenheder pr. hektar jord, lige som de blandt landmænd så forhadte krav om randzoner og efterafgrøder fjernes. Det understreges dog, at randzoner stadig kan bruges i en målrettet regulering gennem aftaler med den enkelte lodsejer.

Fejludpegning

Samtidig skal der rettes op på den omfattende fejludpegning og -karakterisering af vandløb i vandplanerne. For at undgå forsumpning af landbrugsarealer og private grunde langs vandløb skal smalle, gravede vandløb, der har et rent afvandingsformål, samt flade vandløb, tages helt ud af både første og anden generation vandplaner.

Og så vil de tre partier bag forslagene give landbruget en konkurrencegaranti, der betyder, at omlagte midler fra landbrugsstøtten til landdistrikterne skal bruges til at styrke landbrugets konkurrenceevne.