Hvert år sender udvekslingsorganisationen Travel to Farm cirka 130 unge danskere til udlandet for at lære, hvordan livet som landmand er i et andet land. Troels Hymøller, 26 år fra Skjern, tog i 2014 hele vejen til USA for at bruge ni måneder på at høste erfaring.

Troels Hymøller fik sit amerikanske eventyr på en bedrift i North Dakota. Selvom han allerede havde taget uddannelsen til landmand og havde boet flere måneder i København for at være i livgarden, var det nyt for ham at skulle så langt væk fra sine vante omgivelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg ville gerne prøve noget nyt og anderledes. Jeg har altid haft en drengedrøm om at komme til USA. Derfor begyndte jeg at undersøge muligheden for, om det kunne lade sig gøre, fortæller Troels Hymøller og fortsætter:

- Jeg havde tidligere under min uddannelse hørt om Travel to Farm, da de sender mange af sted i praktik under uddannelsen, men dengang var jeg ikke klar til at skulle så langt hjemmefra. Det var jo så også en fordel for mig, at jeg var fyldt 22 år, da jeg tog af sted, fordi man må meget mere i USA, når man er over 21 år.

Forventninger

Troels Hymøller kendte til nogle få, der tidligere var blevet sendt til USA med Travel to Farm. Han havde derfor også lidt forventninger til, hvordan opholdet ville blive.

- Jeg forventede, at de havde større maskiner, hvilket også var noget af det, der trak - dengang var jeg en rigtig drengerøv, så det var jo spændende. Jeg var nervøs, inden jeg tog derover, for selve turen, visum og alt, hvad der nu skal holdes styr på, men det hele gik heldigvis godt. Den landmand, jeg kom over til, havde en masse stort grej, så mine forventninger blev indfriet, siger Troels Hymøller.

Under opholdet i USA skulle Troels Hymøller bo ved en familie på fem, som havde en ranch med 1000 Angus køer. Arbejdet gik blandt andet ud på at hjælpe til med høsten og med pasning af køerne, og noget af dette arbejde foregik på en hesteryg med en lasso i hånden ? noget som Troels Hymøller ikke lige havde prøvet før.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg snakkede med landmanden, inden jeg tog til USA. Han fortalte mig, at det ville være en fordel, hvis jeg kunne ride. Så jeg sørgede lige for at få lidt ridetræning i månederne inden, jeg tog dertil, fortæller Troels Hymøller.

Selvom Troels Hymøller var blevet forberedt på opholdet og kulturen i USA af organisationen, han rejste med, var det alligevel lidt overraskende for ham at opleve den amerikanske måde at drive landbrug på.

- Det er en anden måde, de driver landbrug på. En ting er størrelsen - både på landbruget og på maskinerne, men også på den måde de tænker. Landmanden, jeg arbejdede for, havde en idé om, at jo hurtigere, han kunne få byttet en maskine ud, jo flere penge kunne han få, for det, han byttede. Der er nok mange danske landmænd, der tænker, at jo flere timer vi kan bruge maskinen, jo billigere bliver det, fortæller Troels Hymøller, der også oplevede, at de amerikanske landbrug holder det mere simpelthen med blandt andet at have meget få maskiner i modsætning til danske landmænd.

- De var også lidt mere lempelige med nogle regler. En af de ting, der var nyt for mig, var det her med, at de alle sammen har våben - og de hev dem gerne frem, hvis der kom en prærieulv. Derudover var de alle sammen meget sociale og ville gerne hyggesnakke, hvilket jeg også lige skulle vænne mig til, siger Troels Hymøller.

Ville ikke være foruden

Troels Hymøller er ikke i tvivl om, at opholdet på den amerikanske farm har givet ham massere af erfaring, som han ikke ville være foruden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det var spændende og anderledes, og så var det bare en kæmpe oplevelse. Nogle af de ting, jeg har lært, har jeg taget med hjem. Jeg prøver at tænke lidt ud af boksen - for eksempel det her med at gøre tingene mere simple. En ting, jeg har taget med derfra, er, at mine køer også kælver udenfor, siger Troels Hymøller, der i dag er selvstændig mælkeproducent med 100 køer.

For Troels Hymøller gav erfaringen og oplevelsen fra USA ham en fordel, da han startede op som selvstændig.

- Jeg er virkelig glad for, at jeg har været ude og prøve noget andet. Dét, at man tør tage så langt væk hjemmefra, kaste sig ud i noget nyt og afprøve sine grænser, har betydet, at jeg ikke er så bange for, hvis tingene brænder på herhjemme, for jeg ved, at jeg kan klare det, fortæller Troels Hymøller og tilføjer:

- Hvis ikke jeg var taget af sted, ville jeg have fortrudt det. Jeg er så glad for, at jeg gjorde det.

For Troels Hymøller var der ingen negative oplevelser forbundet med rejsen. I dag holder han sommetider foredrag for Travel to Farm, hvor han fortæller andre unge om hans oplevelse med USA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Faktisk var Troels Hymøller så glad for sit ophold på farmen i North Dakota, at han året efter, han var kommet hjem, rejste nogle uger tilbage til farmen for at hjælpe til med høsten.

- Hvis jeg ikke havde haft en flok malkekøer i dag, kunne jeg godt have fundet på at tage et par uger af sted igen, afslutter Troels Hymøller.