I følge Salgs- og Marketingchef Finn Søndergaard fra Brdr. Toft har firmaet oplevet stigende interesse for Iso-bus løsninger, efterhånden som mange traktorer leveres med Iso-bus terminaler.

- Er traktoren udstyret med en Iso-bus-skærm og autostyring, er det oplagt at koble sprøjten på denne skærm og dermed få doseringskontrol og GPS-sektionskontrol ind på traktorens terminal, fortæller Finn Søndergaard og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Stadig flere nye sprøjter er Iso-bus kompatible, men har man en ældre sprøjte, har det hidtil været en dyr affære at opgradere.

Med den nye løsning som firmaet tilbyder, vil det være interessant for flere at foretage en opgradering af sprøjten.

- Vi kan lave en løsning til en fem sektioners sprøjte for under 20.000, forudsat at eksisterende flowmåler og el-armatur kan genanvendes. Skal der komplet nyt armatur og flowmåler til, løber en løsning med syv sektioner og syv hydraulik sektioner op i en noget større pris.

Systemet kan håndtere op til 13 bomsektioner og ni hydraulikfunktioner. Man kan tilvælge to typer Aux input, kontaktpanel fra fem til 13 sektioner eller multifunktionsjoystick.

Med Iso-bus-løsningen monteres en jobcomputer på sprøjten med et forberedt kabelkit. En standard sprøjtesoftware loades op i Iso-bus-skærmen. Den indeholder alle relevante oplysninger, der kræves for at styre en basis marksprøjte med et intuitivt grafisk layout.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Løsningen vil passe på langt de fleste marksprøjter til styring af almindelige væske og hydraulik funktioner. På sigt forventes også at bomhøjdeautomatik og sporfølgerautomatik vil blive en del af løsningen, men det er for nuværende ikke en mulighed, beretter Finn Søndergaard.

Aflukning på enkeltdyseniveau

Vil man opnå stor præcision i kiler, er den optimale løsning at lukke på enkeltdyseniveau.

Den nye Iso-bus løsning kan håndtere op til 104 sektioner/dyser ved hjælp af Seletron-systemet, der tilbydes af samme leverandør. Dette kræver dog, at terminalen kan håndtere et så stort antal. Antallet af sektioner varierer hos de forskellige leverandører fra 16 til 128 sektioner, så med rette valg af Iso-bus-terminalen, er det muligt at aflukke på enkeltdyseniveau, eller lukke på hver enkelt dyse grupperet i sektioner.

Brdr. Toft fortæller, at med Seletron systemet er der samtidig mulighed for at skifte mellem to eller fire dyser fra kabinen. Hvis Iso-bus-termainlen understøtter dette, kan skiftet endda foregå automatisk. Computeren informeres om hvilke dyser, der er monteret på dyseholderen og hvilket doseringsinterval sprøjteføreren vil anvende på den enkelte dyse. Herefter vælger systemet automatisk den rette dyse udfra ønske dosering og aktuel sprøjtehastighed. Ifølge Brdr. Toft giver det mulighed for større variation i hastighed og eventuelt on-the-go doseringsændring, uden at gå på kompromis med dråbestørrelse og afdrift, end hvis man blot har én dyse til rådighed, her er der kun trykket som variabel, men stor variation i dråbestørrelse til følge, hvis ændringen bliver stor.

Det automatisk dysevalg vil også være en stor fordel, hvis man anvender GPS baserede tildelingskort fra Cropsat eller andre systemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med Seletron systemet kan man tillige montere endedyser, der kan betjenes fra terminalen.

Systemet kører over traktorens Can-bus med egen jobcomputer.

- Seletron er ideelt i kombination med trykbaseret bomcirkulation og giver en lyn hurtig åbne/lukke af væsken, og med GPS sektionslukke er der et besparelsespotentiale på mindst 5-6 procent, fortæller Finn Søndergaard.