- Ammoniakreglerne er et eksempel på, at love og regler får deres eget liv og vokser ud over deres oprindelige formål. Konsekvensen er en regulering, der ikke er målrettet, og som nogle gange ligefrem modarbejder de overordnede mål, siger direktør for politik og kommunikation Morten Høyer og områdedirektør Niels Peter Nørring, Landbrug & Fødevarer.

Reglerne forhindrer landmænd i at gennemføre projekter, der vil mindske udledningen af ammoniak. Regler, der kan lukke husdyrbrug uden nogen reel gevinst for naturen. Regler, der bremser udviklingen mod mere miljøvenlige stalde. Og regler, der kan straffe landmanden, hvis han laver naturfremmende tiltag nær sin bedrift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opgørelser viser, at mere end hver tredje danske landmand er berørt af ammoniakreglerne. For en god del af disse betyder den gældende lovgivning, at de må se i øjnene, at deres husdyrproduktioner inden for en årrække må lukkes ned, helt uden kompensation for tabet.

- Ammoniakregler skal ændres. Det har vi arbejdet for i årevis, og det vil vi fortsat arbejde benhårdt for at få gennemført. Vi arbejder for nye ammoniakregler, der skal give rum til udvikling i produktionen de steder, hvor udledningen af ammoniak er af mindre betydning for naturen. Samtidig anerkender vi, at der kan være behov for at sætte ind i forhold til naturen de steder, hvor der er et påviseligt behov, siger Morten Høyer og Niels Peter Nørring, L&F.

Politisk indsats

- Indlæggene om de paradoksale ammoniakregler er en vigtig del af vores aktive, politiske indsats for at få en ny ammoniakregulering. Politikerne værdsætter de jordnære forklaringer af de problemer, der skyldes en fagligt kompliceret regulering. Det illustrerer med al tydelighed behovet for nye regler, skriver L&F i en pressemeddelelse.

- Det er samtidig vores ønske, at ammoniak-paradokserne kan bruges til at sætte fokus på behovet for ændring af ammoniakreglerne rundt omkring i landet, siger Morten Høyer og Niels Peter Nørring.

- Der skal være plads til, at dansk landbrug løbende kan udvikle og tilpasse sig, så vores erhverv kan fortsætte den overbevisende udvikling mod mere miljøeffektiv produktion. Og der skal være sikkerhed for, at velmenende naturtiltag ikke pludselig hiver tæppet væk under en langsigtet investering ? uden at opnå den forbedring for naturen, som egentlig er målet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med Naturpakken lovede regeringspartierne, at der skulle ses på mulighederne for at ændre ammoniakreglerne. På denne baggrund er der blevet gennemført en række forskellige analyser af konsekvenserne af ammoniakreglerne, ligesom der også er blevet set på reguleringen i nogen af vores nabolande.

- Nu er det tid til handling på Christiansborg. Ord og analyser skal omdannes til en ny regulering, som vil være til gavn både for erhvervet og for naturen, siger de to repræsentanter for L&F.