Agco Finance har netop afsluttet en operationel leasingaftale med fem traktorer til en stor landmand, som kan se fordelene ved denne leasingform. Aftalen løber over syv år og gælder leasing af fem traktorer, hvor landmanden på forhånd har gjort sig klart, at traktorerne vil køre over 1.000 timer årligt, og han vil overlade alle reparationer og services til den lokale forhandler.

Med operationel leasing kender landmanden sine udgifter til både månedlig leasing, reparation og service. Når aftalen udløber efter for eksempel fem-otte år skal maskinerne afleveres tilbage som en fejlfri traktor uden større buler og ridser med videre. Leasingformen henvender sig primært til større handler over to-tre landbrugsmaskiner, og til de landmænd, som har overblik over kørselsbehov.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Mange i landbruget tror fejlagtigt, at operationel leasing er et nyt produkt, fordi mange forhandlere og finansieringsselskaber netop nu markedsfører produktet, men produktet har været en finansiel mulighed i mange år målrettet større landbrug, maskinstationer og entreprenører. Vi har især de seneste fem år indgået aftaler, men oplever fortsat, at kunderne endnu ikke er klar til denne leasingform, de foretrækker stadig almindelig leasing og købekontrakter. Kunderne spørger til produktet, men ender alligevel oftest med at vælge de traditionelle finansieringsformer, fortæller Claus Borgensgaard, Agco Finance, landechef for Massey Ferguson, Fendt og Valtra.

Udgør under én procent

I dag er fordelingen mellem traditionel leasing og købekontrakter 50/50. Operationel leasing udgør mindre end én procent.

- Fordelene ved operationel leasing er, at kunden kender sine omkostninger, det er let at budgettere, og kunden får ingen uforudsete udgifter til hverken reparation eller service. Men det har naturligvis en pris, leasingformen er normalt dyrere at indgå end traditionel leasingkontrakter, når anden part, som Agco Finance, står med alle risici og udgifter, fortæller Claus Borgensgaard, Agco Finance.

- Vi har efterhånden opbygget stor erfaring med leasing formen, som vi gerne rådgiver vores kunder om. Der er fordele og ulemper ved begge leasing former. Ulempen ved operationel leasing er, at maskinerne skal afleveres tilbage skadefri uden buler og ridser, ellers får kunden en regning på udbedring af skaderne, siger landechefen i Agco Finance.

- Hvis kunderne kører under 1.000 timer årligt, og de har en forventning om, at løsningen skal være billig, så er det vores erfaring, at kunderne vælger traditionel leasing, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der findes ikke en standardskabelon for operationel leasing. Hver enkelt aftale er individuel og udarbejdes i samarbejde mellem parterne, hvor man aftaler for eksempel: Hvor skal serviceringen af traktoren foregå, hos kunden eller hos forhandleren? Man aftaler også i hvilken stand, traktoren skal leveres tilbage i forhold til for eksempel dækslid.

Claus Borgensgaard anbefaler, at man kontakter sin lokale forhandler for at høre nærmere om mulighederne i de forskellige leasingsmetoder, herunder operationel leasing.