På Kverneland StoreAgro dag tirsdag den 21. juni på Fyn kan den helt nye Kverneland FastBale-rundballepresser opleves. Den nye rundballepresser er af fastkammertypen og producerer baller med 1,25 meter i diameter. Presseren er helt unik idet, at den har to ballekammer, og dermed kan kører non-stop.

Presseren er opbygget med to ballekammere, som gør det muligt at fortsætte med kørsel i skåret, selvom ballen bindes og lægges på wrappebordet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Materiale strømmen ændres

- Materialet kommer direkte fra rotoren og ind i forkammeret, hvor 75 procent af ballen fremstilles, fortæller Jesper Svendsen, produktchef hos Kverneland.

- Når ballen er 90 centimeter i diameter, så ledes materialet til det store ballekammer i stedet. Der sidder en kanal, som kan lede materiale enten til forkammeret, eller til det store ballekammer.

Herefter åbnes midtervæggen mellem forkammeret og det store ballekammer, og rundballen sendes videre ned i det næste kammer.

Her produceres ballen færdig, og lige inden ballen skal bindes, så ændres materialestrømmen til forkammeret igen.

- På den måde fortsætter presning af ballerne, selvom ballerne skal bindes. Mens den næste balle begynder at blive produceret, bindes den færdig balle med net, og det store ballekammer åbner, og ballen sendes ud videre ned til næste område på presseren: wrapperen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når indpakkeren starter med wrapning af ballen, så hæves wrapperbordet op og ballen er wrappet færdig, så sænkes bordet igen, og hele bordet tipper for at læsse ballen af på jorden.

Stor kapacitet

- Selvom rullerne til nettet er placeret meget højt på presseren, så foldes de let og hydraulisk ned til jorden, når der skal skiftes net, og det gør det daglige arbejde på presseren let, fortæller Jesper Svendsen, som også kan berette om en høj kapacitet.

- Der kan laves op til 100 baller i timen med maskinen, så der er virkelig tale om en maskine med stor kapacitet.

Faktisk er presseren den første af sin slags for fastkammerpressere, og presseren har også været længe undervejs.

- Vi kan leverer enkelte til sæson 2017 ellers bliver de først klar til 2018, fortæller Jesper Svendsen, som ser frem til at vise presseren frem til Kverneland StoreAgro dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Presseren bliver produceret på pressefabrikken i Ravenna i Italien, men udviklingen har foregået over hele Europa:

.- Meget af udviklingsarbejdet er foregået i Irland, hvor de har meget hårde forhold, med både vådt og stort lag græs. Så det er et kvalitetsstempel, når presseren kan holde til at arbejde i sådanne områder, fortæller Jesper Svendsen.