Når der skal spares i energiudgifterne på bedriften, er det særligt varmeregningen, der skal ses på. Men hvor der førhen var gode tilskud at hente via Energispareordningen, har der siden begyndelsen af 2017 været mindre ræson i at udskifte eksempelvis oliefyr med et biomasseanlæg til enten halm eller piller.

Energirådgivere melder om, at der er faldende interesse for at udskifte til anlæg med en lavere klimabelastning. Hos Dansk Energirådgivning i Silkeborg peger senior projektleder Rasmus Haahr mod faldet i tilskud som en af de vigtigste årsager til, at rådgivning til udskiftning af varmeanlæg er stagneret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Længere tilbagebetaling

- Når det i dag tager mere end fem år, før man har tilbagebetalt et biomasseanlæg, er der ikke mange banker, der vil være med, siger Rasmus Haahr.

Tidligere gjorde tilskuddet, at tilbagebetalingstiden kunne komme ned på omkring et til tre år. Det gør, at det er mindre interessant at overveje udskiftning af oliefyr.

Når Dansk Energirådgivning ser på, hvad der kan spares på energiregningen, er det første, der bliver gennemgået, varmeforbruget, og hvordan det kan optimeres og gøres mere bæredygtigt.

- Der er mange muligheder især med varmepumper, der bruger jordvarme, gyllekøling eller vand til luft, siger Rasmus Haahr.

Ventilation på bundlinjen

Andre steder på bedrifterne er der god økonomisk fornuft i at forny og udskifte. Det er især inden for ventilation i staldene, hvor udskiftning i anlæggene kan højne dyrevelfærden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ofte bliver de enkelte ventilatorer skiftet enkeltvis, når de går i stykker. Vi rådgiver landmanden til at udskifte hele ventilationssystemet på en gang, for der er faktisk tilskud at hente på det punkt, siger Rasmus Haahr.

Han nævner også udskiftning af lyskilder, som eksempelvis at bruge LED-lys i stedet for glødepærer og lysstofrør. Mange bedrifter har allerede været i gang med det, men der er en forholdsvis lav besparelse i forhold til udgifterne til opvarmning.

Interesse daler med tilskud

Hos Agri Nord er man næsten stoppet med at rådgive om energioptimering på bedrifterne. Flemming Pedersen fra Agri Nord ser, at interessen for rådgivning er dalet i takt med, at tilskuddene til specielt de større varmeanlæg er faldet.

- Det var en stor ting for nogle år siden, hvor det nu er nede i småtingsafdelingen. Dem, der i dag laver energioptimering, gør det på baggrund af idealisme frem for økonomi, siger han.

Derudover er hans bud, at faldet af energioptimeringsprojekter skyldes, at kravet til dokumentation af de enkelte projekter er steget.