Økologisk Landsforening kalder regeringens beslutning om at udlægge Livø til natur for et helt forkert valg.

- Regeringen er ved at lukke et meget vellykket eksperiment. Siden 1991 har man i det statsejede landbrug på Livø i Limfjorden eksperimenteret med at udvikle et økologisk landbrug i tæt samspil med naturen. Dyrene på øen laver skånsom naturpleje ved at afgræsse den 2/3 af øen, som ikke er under plov. Og Livø-landbrugets arbejde med at teste gamle kortsorter som emmer og ølandshvede har ført til højværdiafgrøder, der via mølleriet Aurion er blevet meget populære melprodukter i blandt andet Irma, skriver Økologisk Landsforening i en kritik af regeringen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Danmark har i den grad behov for mere ren natur. Men Danmark, landbruget og naturen har også behov for modeller, hvor landbrug udvikles mere i pagt med naturen. Det er netop, hvad det økologiske Livø har været et eksperimentarium for i flere årtier. Det er perspektivløst, at netop fremtidens naturvenlige landbrug skal være det første, staten nedlægger for at skabe mere ren natur, siger Økologisk Landsforenings formand Per Kølster.

Samspil med naturen

Formanden påpeger, at demonstrationslandbruget på Livø i snart 30 år har været en flot investering i nytænkning og en landbrugsdrift, hvor staten er gået i front med at reducere belastningen af fremmed kemi i naturen, beskytte grundvandet for mødet med pesticidrester og skabe et logisk samspil mellem landbrugsdrift og den omgivende natur i et helt unikt, lukket kredsløb.

- Landbruget på Livø er et forbilledligt eksempel på, hvordan man kan kombinere produktion af højværdiafgrøder, græssende dyr og et rigt naturindhold. Det er en ny type landbrug, som landmænd kan leve af, og som naturen kan leve med, siger Per Kølster, der også fremhæver de mange skoleelever og turister, der har fået rundvisninger i demonstrationslandbruget og viden om de sjældne kornsorter.

Gastronomisk trend

Brian Nybo, admistrende direktør hos Aurion, understreger, at det nordjyske mølleris samarbejde med det statslige landbrug på Livø har dybe rødder. Blandt andet var Livø et af de allerførste steder i Danmark, der blev eksperimenteret med at dyrke økologisk spelt, som danskere langt senere tog til sig.

- Vores samarbejde med Livø Avlsgård rækker langt ud over øen. Vi har prøvedyrket over 20 kornsorter som goldblume og dalarhvede på Livø, som vi senere har sat andre landmænd i gang med at dyrke. Så samarbejdet har været med til at skabe nye, unikke produkter i dansk planteavl, siger Brian Nybo.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han understreger, at de udviklingsmuligheder vil forsvinde med regeringens beslutning, da en privat landmand ikke vil kunne foretage prøvedyrkninger i samme regi.

- Livø Avlsgaard kunne fortsat udvikle dansk landbrug og gastronomisk mangfoldighed, og hermed også øge danske landmænds mulighed for flere specialiserede og højtindtægtsgivende afgrøder. Hvis regeringens forslag gennemføres, vil det være et stort slag for et naturnært landbrug og innovative produkter. Livø-projektet kan derimod udvikles til noget helt fantastisk til gavn for vores kulturarv - i stedet for en akvikling, siger Brian Nybo.