I Fødevarestyrelsens seneste Pesticidrapport, der netop er blevet offentliggjort, fremgår det, at de danske afgrøder klarer sig fornemt, målt med internationale alen, og er - med få undtagelser - fri for pesticider over de tilladte grænseværdier, det skriver Fødevarestyrelsen.

Hos Økologisk Landsforening hæfter man sig dog mere ved, at der er rester af sprøjtemidler i mere end halvdelen af de ikke-økologiske frugter og grøntsager i de danske butikker. Det viser den netop offentliggjorte Pesticidrapport 2016 fra Fødevarestyrelsen, som hvert år kontrollerer en række fødevarer for pesticidrester. 69 procent af konventionel frugt og 43 procent af konventionelt grønt indeholder sprøjtemiddelrester, ifølge den nye rapport.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Fødevarestyrelsens pesticidrapport slår endnu engang fast, at økologiske varer er langt det sikreste valg, hvis man vil undgå sprøjtegifte. Det er en af hovedårsagerne til, at salget af økologisk frugt og grønt virkelig boomer. Danskerne er i høj grad optagede af at undgå sprøjtegifte i deres mad - og ikke mindst i den mad, de serverer for deres børn. Flere og flere vælger derfor økologi fremfor at satse på, at stofferne ikke er skadelige, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Han synes, det er bekymrende, at der findes rester af sprøjtemidler i så stor en del af de ikke-økologiske frugter og grøntsager - både fra Danmark og udlandet. Men han noterer sig, at indsatsen i dansk landbrug har betydet, at der er færre giftrester i det meste danske konventionelle frugt og grønt end tilsvarende importerede.

- Vi i dansk landbrug har en vigtig fælles opgave i at undgå rester af sprøjtegifte i vores mad og drikkevand. Men forbrugerne tager heldigvis et medansvar. Og i takt med, at danskerne fylder indkøbskurvene med flere økologiske varer, vælger flere og flere landmænd at parkere marksprøjten og lægge om til økologi. Det er en udvikling, som alle vinder på. Både landmændene og forbrugerne såvel som vores natur og grundvand, siger Per Kølster.

Udenlandsk frugt og grønt

Fødevarestyrelsen lavede i alt 2.515 stikprøver i 2016. Der blev fundet rester af sprøjtemiddel i 45 procent af dansk konventionel frugt, mens andelen af prøver med fund produceret i øvrige EU-lande og lande uden for EU var henholdsvis 72 og 74 procent.

I 27 procent af de konventionelle danske grøntsager blev der fundet rester af sprøjtemiddel, mod henholdsvis 55 og 43 procent af grøntsagerne produceret i EU og uden for EU.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der blev i stikprøvekontrollen i 2016 udtaget i alt 246 økologiske prøver. I otte af de økologiske prøver blev der påvist rester af sprøjtemidler - svarende til 3,3 procent: én prøve af dansk oprindelse og syv prøver af udenlandsk oprindelse. Ved tre af de udenlandske prøver blev det vurderet, at der var tale om overtrædelse af økologireglerne.

- Vi glæder os over, at der igen i år findes meget få økologiske fødevarer med sprøjtegiftrester. Kontrolmyndighederne følger op på de enkelte tilfælde, hvor der er gjort fund. For det må naturligvis ikke ske, siger Per Kølster.