Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

ØL: Økologer bruger naturens egne midler

Af Sybille Kyed, landbrugspolitisk chef, Økologisk Landsforening. - 14. nov. 2017 KL. 16:13

Økologisk Landsforening tager til genmæle overfor Stig Sandholt Andersen fra Bæredygtigt Landbrugs påstande om brug af pesticider i økologien.

Stig Sandholt Andersen (SSA) fra Bæredygtigt Landbrug skriver i et debatindlæg her på Maskinbladet.dk den 10. november, at det er tilladt at anvende 33 midler i økologisk produktion i Danmark. Og han opfordrer danskerne til at vælge dansk - uanset om der er tale om økologi eller ej.

Ved Fødevarestyrelsens seneste årskontrol blev der fundet rester af sprøjtegifte i 38 procent af de ikke-økologiske frugter og grøntsager fra Danmark. Mens der i én enkelt dansk øko-prøve - en økologisk bredbladet persille - blev fundet rester af sprøjtegiften prosulfocarb. Hvilket vel at mærke vurderes at skyldes forurening fra en konventionel mark.

Her vil SSA så fremføre et argument om, at Fødevarestyrelsens pesticidkontrol ikke kontrollerer for de stoffer, som økologerne bruger i produktionen.

Ganske rigtigt kan økologisk frugt og grønt også blive sprøjtet. Men ikke med systemiske midler som i den konventionelle produktion.

Fødevarestyrelsens kontrolprogram afdækker restkoncentrationer af cirka 310 af de pesticidrester, som er mest relevante, når man ser på forekomst i fødevarer og giftighed. Flertallet af de midler, der er tilladt til økologi, indgår ikke i overvågningen. Det skyldes, at de ikke mistænkes for at udgøre en risiko for menneskers sundhed.

I dansk øko-produktion bruges der naturligt forekommende mineraler og salte, som for eksempel svovl og ler, basisstoffer, der også er godkendt som fødevarer, samt af og til udtræk af planter eller bakterier.

Flere har alene en fysisk virkemåde på planten, og der er af den grund ikke fastsat nogen grænseværdi. For eksempel med midlet kaolin, der er et lermineral, som danner en fysisk barriere, der gør, at svampesporer ikke kan trænge fra blomsten ind i frugten.

Midlerne som anvendes i den økologiske produktion optages ikke i råvaren, og der er derfor ikke nogen risiko for, at forbrugerne vil få pesticidrester gennem økologiske råvarer.

Vi kan imidlertid blive enige med SSA så langt, at man helst skal undgå at anvende pyrethriner. Og vi glæder os derfor over, at økologerne nu har fået adgang til at anvende planteudtrækket neem som et alternativ.

SSA påstår endvidere, at økologiske planter selv danner farlige og naturlige pesticider og påpeger, at der er et højere indhold af dioxin i økologiske afgrøder. Dioxin er imidlertid en miljøforurening fra ufuldstændig forbrænding, som i dag kan måles i stort set al overfladejord i Danmark i små mængder. Det er ikke et stof, planterne udvikler.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame