I øjeblikket er der staldpligt for alle hønsefugle i landet som følge af Fødevarestyrelsens risikovurdering for fugleinfluenza. Det gælder også de økologiske bedrifter, hvor hønsene under normale forhold går ude hver dag. Staldpligten rammer især mindre bedrifter med udehold af fjerkræ.

I øjeblikket er der flere producenter, som er tvunget til at slå hele deres besætning ned fordi, de under de fysiske rammer, de har adgang til, ikke kan etablere overdækkede udearealer. Samtidig er det dyrevelfærdsmæssigt problematisk at lukke dyr ind, som er vant til at gå ude. Nogle producenter oplever, at høns holder op med at lægge æg, mens hakken og akut udbredt kannibalisme er blandt konsekvenserne hos andre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Staldpligten har ingen økonomiske konsekvenser for intensive staldproducenter, men det kan have store økonomiske konsekvenser for producenter med udegående dyr at skulle holde dem inde.

Sybille Kyed, landbrugspolitisk chef, Økologisk Landsforening

- Derfor har vi i dag anmodet Fødevarestyrelse om, at der etableres en erstatningsordning, og at det hurtigst muligt kommunikeres ud til de små producenter, at de kan få erstatning for at slå deres dyr ned eller for opgjort produktionstab som følge af, at æglægningen ophører. Vi ser også gerne, at der etableres finansiering til etablering af overdækkede udearealer, da det er et krav, der følger direkte af påbuddet.

Der er tale om en meget akut situation, som kræver en meget hurtig indsats. Der er producenter for hvem det kan betyde, at de går konkurs med deres virksomhed, siger Sybille Kyed, landbrugspolitisk chef i Økologisk Landsforening.

Hun tilføjer:

- Ministeriet har truffet en beslutning for at beskytte den konventionelle slagtekyllingeproduktion mod eksportstop. Staldpligten har ingen økonomiske konsekvenser for intensive staldproducenter, men det kan have store økonomiske konsekvenser for producenter med udegående dyr at skulle holde dem inde. Det er ikke anstændigt at disse besætningsejere alene skal bære den udgift for at beskytte den konventionelle eksport, siger Sybille Kyed.