Set ud fra et økonomisk perspektiv, giver det god mening, at der bliver færre af de mindre landbrug samtidig med, at de store landbrug bliver større.

Faktisk er det en nødvendighed, at landbrugene vokser, hvis Danmark fremover skal være blandt verdens førende inden for landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det siger erhvervsøkonomisk chef i Videncentret for Landbrug, Klaus Kaiser.

Han fortæller, at forklaringen på at de mindre landbrug forsvinder er, at de bliver opkøbt af de større landbrug, som konstant leder efter nye måder at optimere bundlinjen på.

- De er i en stadig fase, hvor de hele tiden skal gøre brug af størrelsesøkonomiske fordele for at følge med. Man er simpelthen nødt til at jagte de fordele, samtidig med at man også jagter optimeringsfordele, effektiviserer og produktivitetsudvikler. Man må gøre brug af alle de metoder, som kan forbedre indtjeningen for at kompensere for et faldende bytteforhold, siger Klaus Kaiser.

Mange kan vokse sig større

Videncentret for Landbrugs egen analyse viser, at det samlede antal bedrifter fra 2012 til 2022 vil blive reduceret fra 40.000 til 30.000. I samme periode forventer Videncentret for Landbrug, at en gennemsnitlig heltidsbedrift vil vokse fra 158 hektar i 2012 til 212 hektar i 2022.

Den udvikling er ifølge Klaus Kaiser en nødvendighed:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis vi giver landbruget lov til at udvikle sig ud fra, hvad der er økonomisk mest fornuftigt, så vil vi også kunne opretholde, eller det er i hvert fald en væsentlig forudsætning for, at vi kan opretholde den gode konkurrenceevne, vi har i dansk landbrug, siger han.

Ifølge Klaus Kaiser er der stadig mange danske landbrug, som ville kunne præstere bedre, hvis de voksede sig større.

- På Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi operer man med en optimal størrelse for et landbrug, som så er en variabel størrelse alt efter hvilken driftsdel, vi har med at gøre. Og langt de fleste danske landbrug ligger altså under den optimale størrelse.