Bæredygtighed er et luftigt begreb, der bliver brugt i flæng. Men nu går danske landmænd systematisk til værks og bruger et internationalt anerkendt analyseredskab til at måle, hvor bæredygtige deres landbrug er.

60 økologiske landmænd har allerede fået en bæredygtighedsanalyse og yderligere 100 landmænd vil få en analyse i 2016. Det vurderer landbrugets videnscenter Seges. Og nu kan kunder i Irma og Føtex så smage mælk, mel og kød fra fire fødevarevirksomheder, der har fået en bæredygtighedsanalyse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Vi vil gerne i dialog med forbrugerne om bæredygtighed for at blive klogere på, hvordan landmændenes arbejde med bæredygtighed kan kommunikeres klart til forbrugerne.

Randi Friis Hansen, seniorkonsulent i Seges

-Vi vil gerne i dialog med forbrugerne om bæredygtighed for at blive klogere på, hvordan landmændenes arbejde med bæredygtighed kan kommunikeres klart til forbrugerne. Altså hvordan får vi gennemsigtighed mellem landbruget og forbrugerne, siger Randi Friis Hansen, seniorkonsulent i Seges

Målrettet arbejde

Eksperter fra Seges har siden 2014 arbejdet med bæredygtighedsmodellen Rise, der er udviklet af forskere fra Schweiz og allerede bruges i 47 lande, hvor i alt 2300 landmænd har fået en bæredygtighedsanalyse. Nu er modellen også udbredt i Danmark, hvor der lige nu er efterspørgsel blandt landmændene på at få udarbejdet en bæredygtighedsvurdering.

- Fælles for de økologiske landmænd der har fået vurderingen er, at de ønsker at arbejde mere målrettet med bæredygtighed på en konkret og systematisk måde. Ved hjælp af Rise-modellen kan de stille skarpt på de bæredygtighedsudfordringer, der skal håndteres. De bliver målt på blandt andet natur, klima, dyrevelfærd og arbejdsforhold, fortæller Randi Friis Hansen.

Et af de landbrug der har fået udarbejdet en bæredygtighedsanalyse er Skærtoft Mølle i Sønderjylland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ser naturen som vores vigtigste samarbejdspartner. Og for at skåne den, så vil vi gerne arbejde så bæredygtigt som muligt, siger Hanne Risgaard fra Skærtoft Mølle.

Virksomheden har, i lighed med andre landbrug, valgt at lægge deres bæredygtighedsvurdering på nettet, så forbrugerne kan se, hvor bæredygtigt landbruget er og hvor der er plads til forbedringer.

Bæredygtighed hitter

Forbrugerne er interesseret i at købe fødevarer der er produceret bæredygtigt, lyder meldingen fra Irma.

- Vores kunder efterspørger i stigende grad varer og koncepter, der har gået en ekstra mil. Det ligger i vores DNA at være med til at skubbe på den udvikling, og det nye værktøj kan netop være med til at gøre dette. I Irma vægter vi bæredygtighed og ansvarlighed højt. Det er en del af vores forretningsstrategi, at vores varer og den måde vi agerer på skal være med til at skabe et bæredygtigt samfund og forbrug, siger Signe Frese, ansvarlighedschef for Irma.

Og det er netop kunderne i Irma der først bliver præsenteret for bæredygtighedsarbejdet. Fra den 7. september kan kunder i Irma Axelborg nemlig købe fødevarer fra virksomhederne Skærtoft Mølle, Falslevgaard og Hestbjerg Økologi, der alle arbejder med bæredygtighedsanalyserne. Fra den. 14. september kan kunder i Føtex Guldsmedgade i Aarhus møde Naturmælk, der også arbejder med bæredygtighedsanalyserne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forbindelse med arrangementerne i Føtex og Irma vil Seges undersøge, hvordan forbrugerne tager imod landmændenes arbejde med bæredygtighed.