"Reglerne om parallelavl overholdes ikke."

"Ændring af omlægningstidspunktet."

Artiklen fortsætter efter annoncen

"Utilstrækkelig ly og læ i vinterperioden for udegående dyr."

Som indehaver af et økologisk jordbrug er der mange regler at holde styr på og utallige oplysninger at indberette, for at man kan sælge sine produkter med det røde ø-mærke på.

Landbrugsstyrelsen har netop udgivet statistik for kontrol af økologiske jordbrug for perioden 2014-2017. Den viser, at det er papirerne og ikke dyrene, som brugene ikke har styr på.

- De hyppigst konstaterede overtrædelser på autorisationskontrollerne i kontrolårene 2014-2017 er manglende bilag og indberetning. På de årlige kontroller konstateres der også mange overtrædelser vedrørende manglende

bilag og indberetning. Særligt i kontrolår 2017 ses et øget antal af denne type overtrædelser, skriver styrelsen i rapporten med statistikken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Prioritér din dokumentation

Hos Landbrugsstyrelsen erkender man da også, at den administrative byrde er tung.

- Vi ved godt, at der er mange regler, man skal have styr på som økolog. Vi kan konstatere, at rigtig mange af overtrædelserne handler om manglende bilag og forkert indberetning. Derfor kan vi også kun opfordre til, at man som økolog altid prioriterer at have sit dokumentationsmateriale i orden. Så vil vi fra vores side gøre alt, hvad vi kan, for fortsat at gøre reglerne nemmere at forstå og mere enkle at overholde, siger Inger Løn, der er teamleder hos Landbrugsstyrelsen.

Hvorvidt mængden af manglende bilag og forkerte indberetninger overrasker eller ej, ønsker Inger Løn ikke at kommetere på.

Alle autoriserede økologiske bedrifter får mindst ét årligt kontrolbesøg, hvor Landbrugsstyrelsen kontrollerer hele bedriften for at sikre overholdelsen af reglerne for økologisk produktion. Kontrollen varsles, lige som autorisationskontrollen, på forhånd. Det overordnede formål med kontrollerne er at sikre, at forbrugerne kan have tillid til, at et økologisk-mærket produkt rent faktisk er dyrket efter økologiske principper.