Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) er kaldt i samråd i sagen om prosulfocarb.

Sidste efterår fik en række økologiske æbleavlere deres sene æblehøst forurenet af prosulfocarb fra konventionelt landbrug. Æblerne blev kaldt tilbage og kunne ikke sælges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu kræver Økologisk Landsforening handling og mulighed for erstatning, hvis skaden skulle ske igen.

- Vi står fast ved vores ret til at producere frugt uden giftrester, og forbrugernes ret til at finde giftfri frugt på hylderne. Det er miljøministerens ansvar, at det i dag er fuldt ud lovligt for landmænd at medvirke i en forurening af vores økologiske varer. Miljøstyrelsen har kendt til det meget store indhold af prosulfocarb i regnvand i næsten syv år og forurening af æbler siden 2010. Det er på tide, at Miljøstyrelsen handler i sagen, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Den 1. juni i år sænkede EU grænseværdien for prosulfocarb i æbler hvilket betyder, at æbler skal kasseres, hvis der findes rester af prosulfocarb.

- Det her kan med andre ord blive enden på dansk æbleproduktion - økologisk som konventionel, hvis forureningen gentager sig, og miljøministeren ikke griber ind, siger Per Kølster.

Frivilligt

Videncentret for Landbrug og producenten af sprøjtegiften Syngenta iværksatte i år en frivillig handlingsplan for at forhindre, at forureningen skulle ske igen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Handlingsplanen var et godt initiativ. Og nogle landmænd har sikkert fulgt den frivillige handlingsplans anbefalinger om ændret udstyr og sprøjtepraksis, men det bør ikke være frivilligt, om landmænd vil undgå at bidrage til forurening af kollegaers varer, siger Per Kølster.

Høringen foregår klokken 16.