Antallet af økologikontroller på den enkelte bedrift er uændret i 2019, men der er blevet flere økologiske bedrifter at kontrollere, skriver Landbrugsstyrelsen.

Landbrugsstyrelsen har planlagt en årlig kontrol på alle 3.928 økologiske bedrifter i 2019. Kontrollen på nye bedrifter, der søger autorisation i løbet af indeværende år, vil blive planlagt efterhånden som ansøgningerne bliver færdigbehandlet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sidste år blev 5 procent af de årlige kontroller gennemført som uvarslet. Det samme vil ske i år. De bedrifter, der er udvalgt til dette, er udtrukket tilfældigt blandt alle økologiske bedrifter.

Indholdet af den uvarslede årlige kontrol er det samme som den varslede årlige kontrol, og begge dele går hurtigst og lettest for alle parter, hvis alle relevante bilag er til stede på bedriften.

Hvis dine bilag ligger hos din rådgiver, kan det være en god idé at have kopier af de vigtigste på bedriften, oplyser Landbrugsstyrelsen, der også gør opmærksom på, at de accepterer elektroniske bilag.

Formålet med de uanmeldte årlige kontroller er at samle data ind og få et repræsentativt billede af den generelle regelefterlevelse på økologiske bedrifter.

Supplerende kontrol

Ud over det ene årlige kontrolbesøg vil cirka 5 procent af de økologiske bedrifter opleve, at få uanmeldt besøg som led i den supplerende økologikontrol. Størsteparten af de cirka 200 supplerende kontroller køres som led i kontrolkampagner, hvor særligt udvalgte dele af økologireglerne bliver kontrolleret. Mens de fleste bedrifter kun modtager ét årligt kontrolbesøg, kan enkelte bedrifter derfor godt opleve, at få kontrolbesøg mere end en gang, skriver Landbrugsstyrelsen.