Repræsentanter for Landbrug & Fødevarer skal i dag i foretræde i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg for at advare mod regeringens planer om at fravige målsætningen om fordobling af det økologisk dyrkede areal i 2020.

Økologichef Kirsten Lund Jensen siger til Maskinbladet, at der alene i 2015 er kommet 22.000 nye økologiske hektarer, og at arealet sidste år udgjorde 176.323 hektar. Det forventes på den baggrund, at arealet i 2015 vil nærme sig 200.000 hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De økologiske bedrifter udgjorde 6,7 procent af alle bedrifter i 2014, og samme år havde en økologisk bedrift i gennemsnit 70,3 hektar, mens det tilsvarende tal var 69,9 hektar for en konventionel bedrift.

Ambitiøs målsætning

- Vi kan se, at der sker meget i forhold til væksten i markederne, og det er godt med en ambitiøs målsætning at styre efter. Med det gennembrud, vi oplever i forhold til markedet, undrer det os, at regeringen netop nu frafalder målsætningen, siger Kirsten Lund Jensen til Maskinbladet.

Der gives i øjeblikket 870 kroner i løbende økologitilskud pr. hektar, hvortil kommer et omlægningstilskud de første to år på 1.200 kroner pr. hektar:

- Det har været positivt for erhvervet med et fælles mål, der tilmed gennem seks år har haft bred politisk opbakning. Selvfølgelig har der været bump undervejs, da økoarealet et enkelt år faldt en smule, men det skyldes netop, at væksten skal være baseret på markedsdrevet udvikling. Der skal være forbrugere i den anden ende, som vil have produkterne. Det er jo ikke planøkonomi, siger Kirsten Lund Jensen videre

Hold fast

Landbrug & Fødevarer vil med foretrædet i udvalget opfordre Folketingets politikere til at drøfte sagen med regeringen og i det mindste sikre, at man stadig holder fast i indsatser, der støtter en økologisk udvikling:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi vil give udvalgets medlemmer en opdatering af, hvordan vi ser markedssituationen med udsigt til vækst inden for både mejeri- og kødsektoren. Der er et stort potentiale, og så vil vi komme med bud på, hvad der skal til for at motivere landmændene yderligere. Vi skal sikre en langsigtet, robust udvikling med økologiforskning på et højt niveau. Det er der ikke afsat midler til på den kommende finanslov. Vi skal udvikle bedre staldsystemer, og det kan vi ikke uden midler at gøre det for. Desuden er det vigtigt at bevare de omlægningstjek, som belyser den enkelte landmandsmuligheder for at lægge om. Det har været motiverende for mange landmænd, slutter Kirsten Lund Jensen.

Kamp om producenter

Den økologiske indvejning af mælk har i de seneste fem år ligget nogenlunde stabilt omkring 480 millioner kg, svarende til knap 10 procent af den samlede mælkeindvejning i Danmark.

Danmark den tredie største økologiske indvejning på mejerierne i EU - kun overgået af Tyskland og Frankrig.

Ifølge L&F har en markant stigende efterspørgsel efter økologisk mælk i hele Europa betydet, at der er blevet "kamp" om økologiske mælkeproducenter.

Samtidig har Arla Foods meldt ud, at mejeriet ønsker at øge øko-mælkemængden med 150-200 millioner kg i Danmark og Nordtyskland i de kommende år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det økologiske tillæg til den konventionelle mælkepris udgjorde pr. 1. september 2015 i alt 122,1 øre pr. kg økomælk hos Arla Foods. Det er det hidtil højeste niveau.

Næsten tredobling

Den økologiske produktion af svinekød har været inde i en rivende udvikling i det seneste tiår, hvor der er sket tæt på en tredobling i antal slagtesvin hos slagteriet Friland, der slagter stort set hele erhvervsproduktionen af slagtesvin i Danmark.

Antallet af økoslagtesvin er således øget fra knap 40.000 i 2006 til omkring 110.000 i 2014 svarende til cirka 0,7 procent af det samlede antal slagtesvin i Danmark.

Den markante udvikling i antallet af slagtede svin forventes at fortsætte i de kommende år, idet markederne i både Europa og Asien (Kina) har større efterspørgsel end udbud af svinekød, og slagteriet Friland ønsker derfor at øge produktionen med 15-20 procent pr. år i de kommende år. Den markante efterspørgsel er ligeledes medvirkende til, at det økologiske tillæg - som betales ud over Danish Crowns konventionelle notering for slagtegrise - har været rekordhøjt i 2015, og lå i niveauet 18,50 - 20,50 kroner pr. kg - afhængigt af kødkvalitet.