Økologiske landmænd skal beskytte danskernes drikkevand i hele landet. Det mener regeringen, S, R, og SF, skriver foreningen i en pressemeddelelse. I en tillægsaftale til Pesticidstrategi 2017-21, har det brede flertal støttet flere "øko-omlægningstjek" til konventionelle landmænd, der har marker i arealer, hvor grundvandet bliver til danskernes drikkevand. Ordningen bygger på en succeshistorie, hvor Økologisk Landsforening har arbejdet med en række af landets kommuner om frivillig omlægning til økologi som sikring af kommunernes drikkevand mod pesticidrester. Nu kan flere kommuner og vandværker være med.

- Økologiske landmænd sikrer rent drikkevand i hele landet. Nu styrkes indsatsen for målrettet at gå efter frivillig omlægning til økologi i de allervigtigste drikkevandsområder. Vi glæder os til at samarbejde med endnu flere kommuner og vandværker om beskyttelse af danskernes drikkevand, siger Paul Holmbeck, politisk direktør i Økologisk Landsforening.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Bygger på succes med samarbejde

Aftalen skal styrke beskyttelse af de såkaldt Boringsnære Beskyttelsesområder (BNBO), som er de områder lige omkring drikkevandsboringer, hvor pesticidrester lettest forurener danskernes drikkevand. Økologisk Landsforening har samarbejdet med 29 af landets kommuner om målrettet brug af økologi til beskyttelse af kommunernes drikkevands- og naturarealer. Nu styrkes denne indsats med én million kroner i 2019 til omlægningstjek.

Samarbejdet omfatter et tilbud til landmænd i vandindvindingsområder om et gratis "øko-omlægningstjek", der giver landmanden et overblik over gårdens muligheder for omlægning til økologi, herunder de markedsmuligheder og faglige udfordringer, der ligger i økologisk drift.

- Omlægningstjek giver landmænd indsigt i økologi og er en objektiv vurdering af deres muligheder for omlægning. Det er meget motiverende, og en del landmænd lægger om, mens andre har økologi med i tankerne om fremtidig udvikling. Som friske tal fra i går viser, er efterspørgsel efter økologiske varer samtidig så stor, at der også er brug for flere økologiske marker, siger Paul Holmbeck.

Både DANVA og De Danske Vandværker har været positive overfor mere økologi som redskab for drikkevandsbeskyttelse, skriver Økologisk Landsforening i pressemeddelelsen.