Det er for meget forlangt, når selv ejere af små dyrehold skal bruge flere dage på kursus, sådan som et lovforslag fra fødevareministeren lægger op til. Det mener Økologisk Landsforening.

Fødevarestyrelsen har sendt et udkast til lovforslag om ændring af lov om hold af dyr i høring, og lovforslaget siger, at hvis der er over ti individer af malkekvæg, opdræt, geder eller får i en besætning, skal ejeren på et 12 timer langt kursus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Produktion er ekstensiv

Det er overdrevent, mener Økologisk Landsforening.

- Vi synes, det er helt fint, at folk, der arbejder med dyr, skal have noget viden om dyr, men man skal være varsom med at begynde at stille ultimative krav om kursus i besætninger af den størrelse. I så små besætninger vil der normalt være tale om en meget ekstensiv produktion med meget mindre pres på dyret end i egentlig erhvervsbesætninger, siger Lars Qvist Ibsen, formand for Kødudvalget i Økologisk Landsforening.

- Der bør være mulighed for at blive undtaget fra kravet, hvis man kan dokumentere at have et vist kendskab til dyrehold for eksmepel ved at være vokset op med dyrehold, eller hvis man indgår i et fagligt fællesskab, siger Lars Qvist Ibsen.

Maksimalt en halv dag

Hvis Fødevareministeriet fastholder kravet om kursus, mener Økologisk Landsforening, at det maksimalt skal være af en halv dags længde.

Lovændringen sker i forlængelse af, at man nu kan købe produktionslandbrug - altså landbrug over 30 hektar - uden at have en formel uddannelse, men Økologisk Landsforening påpeger, at de besætningsgrænser, myndighederne nu angiver skal sende ejerne på kursus, også tidligere har stået på de ejendomme, ejerne ikke skulle have faglige forudsætninger for at eje.