Det offentligt udbud går stik imod de politiske målsætninger.

Sådan lyder det fra Økologisk Landsforening, der er utilfredse med, at Statens og Kommunernes Indkøbscentral, SKI, arbejder på et stort fødevareudbud for landets kommuner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Økologisk Landsforening vil sådan en aftale gå stik imod målsætninger og økonomiske investeringer fra den nuværende og tidligere regering.

- Samarbejde om billigere indkøb til det offentlig giver ofte mening. Men fødevarer egner sig ikke til stort, standardiseret udbud, da den enkelte kommunes ønsker og behov er meget forskellige. Der er stor lyst til lokal indflydelse - ikke en "one size fits all-model". Der er flere værdimæssige spørgsmål, lokale forskelle og mere kultur i mad, end der er omkring f.eks. vejsalt eller printerpapir, siger Rikke Thorøe Grønning, foodservice-koordinator i Økologisk Landsforening.

Fokus på pris

Ifølge Økologisk Landsforening fremgår det af et SKI-notat om forpligtende fødevareudbud, at der er tale om aftaler, der målrettet går efter standardisering med færre madvarer og færre leverandører at vælge imellem.

- Det undergraver de mange gode lokale initiativer, der vil sikre bedre og varieret mad til vores børn og ældre, fremme brugen af lokale, økologiske varer og friske varer i sæson. Aftalen rummer en overhængende fare for et ensidigt fokus på pris og store mængder, som presser kvalitet, variation og håndværk - og således motivation, og stolthed - ud af de offentlige køkkener, siger Rikke Thorøe Grønning.

- Lokale producenter ser også med stor alvor på denne sag. Flere end 30 kommuner er allerede i gang med omlægning til bedre måltider og mere økologi, og jeg frygter at udbuddet vil udvande kommunernes handlemuligheder og vanskeliggøre lokale, økologiske løsninger, siger hun videre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rikke Thorøe Grønning slutter af med at sige, at et stort SKI-udbud på fødevarer vil spænde ben for det igangværende arbejde for bedre, sundere og lokalt, økologisk mad.