Det omdiskuterede forbud mod gødskning i § 3-områder gælder ikke økologer.

Det oplyser miljøminister Kirsten Brosbøl (S) i et svar til Pia Adelsteen (DF). Her siger ministeren:

- Når arealer, der anvendes til afgræsning for økologiske husdyr, alligevel foreslås undtaget fra forbuddet, skyldes det regeringens målsætning om at fordoble det økologiske areal i 2020 og de særlige krav, der stilles til, at dyrene går ude og græsser en stor del af året.

Og Kirsten Brosbøl svarer videre:

- Undtagelsen er altså ikke begrundet i naturfaglige hensyn.

Ministeren har ikke ønsket at komme med yderligere kommentarer til Maskinbladet omkring denne forskelsbehandling på økologer og konventionelle landmænd.

Forskruet

Mogens Dall, formand for LandboSyd, er uforstående over for ministerens forskelsbehandling:

- Det er krøllen på den lov, som netop er vedtaget, og som har vakt så meget debat, og det er udtryk for en forskruet tankegang i regeringen, når der indføres sådan en undtagelse udelukkende for at tilgodese den økologiske produktion, siger Mogens Dall.

- I forvejen har forbuddet mod gødskning og sprøjtning intet med faglighed at gøre, og jeg står helt af, når nogle landmænd må gøde, mens andre ikke må. Miljøminister Kirsten Brosbøl er gået helt galt i byen i denne sag, og hun udstiller sin egen manglende dømmekraft. I et svar til Folketingets Miljøudvalg forklarer hun, at undtagelsen skyldes regeringens målsætning om at fordoble det økologiske areal frem til 2020, og at den ikke er begrundet i naturfaglige hensyn. Jo, det er rigtigt. Det svarer hun! Jeg er målløs, siger Mogens Dall.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dyrt forbud

Ifølge beregninger lavet af Seges kommer forbuddet til at koste landbruget 1,8 milliarder kroner. Seges vurderer heller ikke, at forbuddet vil have nogen effekt på naturen.

Kirsten Brobøl siger om den økologiske gødskning kontra den konventioenlle:

- Gødskning fra økologiske husdyr påvirker miljøet på samme måde som gødskning fra konventionelle husdyr, f.eks. i form af tilførsel af kvælstof.

Mogens Dall siger:

- Jeg har intet imod økologi, men jeg mener, at den økologiske produktion skal ske på et sundt økonomisk grundlag og i forhold til forbrugernes efterspørgsel. Åbenlys forskelsbehandling af borgerne i Danmark har nået nye højder, og stævning af staten bør blive næste skridt. Det er trist, at det er kommet så vidt, siger Mogens Dall.

Sammenlagt dækker den § 3-beskyttede natur i alt cirka 10 procent af Danmarks samlede areal. Det svarer til mere end 400.000 hektar.

LÆS OGSÅ: Leder: Endnu et overgreb