Økologisk Landsforening opfordrer landbrugets organisationer til at samle sig om en ny klimapolitik på landbrugsområdet. Regeringen har med sit klimaudspil udskudt klimahandling i landbruget, mener foreningen og opfordrer til, at landbruget nu selv tager bolden op. Som optakt til dette spiller Økologisk Landsforening ud med et bud på en ny model for klimaomstilling: Balanceret Klimaregnskab.

- Klimaet er en fælles sag og en fælles udfordring for hele landbruget. Lige nu står vi over for et henholdende regeringsudspil, der udskyder handling, og som ikke involverer landmænd i løsninger. Situationen er uholdbar. Det er hverken godt for klimaet eller landbrugets troværdighed og for den enkelte landmand, der står tilbage med en usikker fremtid, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skal videre. Vi skal sammen skabe en ambitiøs og fremtidssikret klimapolitik for hele landbruget. Vi skal have rigtigt mange løsninger i spil. Og det kan og skal gøres, uden at man trækker tæppet væk under de danske landmænd og fødevarevirksomheder.

CO2-loft og klimahandling

I august spillede Økologisk Landsforening ud med en ambitiøs klimapolitik med 40 konkrete handlinger, hvor økologer selv kan hæve baren for klimaindsatsen, og hvor nye økonomiske incitamenter - herunder en omstilling af EU's landbrugsstøtte - skal fremme klimahandling i hele landbruget.

Nu foreslår foreningen en model for klimaomstilling af hele det danske landbrug Balanceret Klimaregnskab, og at udviklingen af modellen sker i dialog med landbrugets organisationer samt klimaorganisationer, forskere og politikere.

- Modellen er udviklet i tæt samspil med vores medlemmer. Den bygger på, at det enkelte landbrug får et ambitiøst, men opnåeligt loft for udledning af CO2. Modellen forudsætter direkte betaling for flere af landmandens praktiske klimahandlinger, som begrænser udledning af klimagasser og øger lagring af CO2 med klimavenlige afgrøder og planter. Det er afgørende for accept af modellen, at det er landmændene selv, der vælger, hvilke konkrete handlinger de vil gennemføre for at holde udledninger under bedriftens nye CO2-loft, siger Per Kølster i en pressemeddelelse.

- Effekten vil være, at samtlige landmænd skal forholde sig til den fælles klimaudfordring, og at vores landbrugshåndværk kommer i spil i forhold til handlingerne. Når landmændene får handlefrihed og kan se økonomien i at skabe klimaløsninger, kan Danmark for alvor komme helt i front for landbrugets klimaomstilling, siger Per Kølster.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udspil til dialog

Modellen trækker på flere års erfaringer fra de økologiske landmænds arbejde med klimahandlingsplaner samt regulering på andre områder og omfatter:

- At alle landbrug laver et klimaregnskab, som skal vise, hvordan gården holder sig under CO2-loftet - ligesom der laves gødningsregnskaber i dag.

- At det enkelte landbrug kan overskride CO2-loftet mod betaling til fælles klima-initiativer i landbruget. Provenuet føres tilbage til investeringer i at nedbringe landbrugets klimaaftryk.

Økologisk Landsforening har i et regneeksempel set på, hvilke handlinger en konkret mælkeproducent kan tage i brug, hvis Danmark vælger et reduktionskrav i det samlede landbrug på 39 procent, svarende til EU's reduktionskrav for de såkaldte ?ikke-kvotebelagte? områder: landbrug, bolig og transport. Eksemplet viser, at det er muligt at komme ned under loftet via en række tiltag, der passer til netop den pågældende bedrift. Da der er tale om en kvægejendom, er udgangspunktet i forhold til klimagasser højt. Alligevel når bedriften en reduktion på 61 procent, for at komme ned under loftet.

Budskab til ministeren

Budskab til klimaministeren: Der er mange klimaløsninger i landbruget!

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klimaminister Lars Christian Lilleholt gav for nyligt i 'Debatten' på DR2 udtryk for, at der ikke er så mange klimaløsninger i landbruget udover, som han sagde, ?at skyde køerne?. Økologisk Landsforening er ikke enig.

- Jeg tror at ministeren overser de mange klimaløsninger i landbruget. Vi skal have landbrugets håndværk i spil ? som for eksempel flere græsarealer og efterafgrøder, mere plads til træer og buske, bedre håndtering af gødning og udtagning eller udnyttelse af lavbundsjorder på nye måder. Og mange af vores landmænd er allerede godt i gang. Vi giver gerne en rundvisning på en gård med 'klimabalanceret regnskab', hvor ministeren kan opleve de mange klimaløsninger i landbruget. Og interessant nok bidrager klimaløsningerne også til at sikre bedre naturindhold og rent vand, slutter Per Kølster.