Økologistøtte til op imod 75-100 millioner kroner står frosset inde i nyt IT-system hos NaturErhvervsstyrelsen, fordi et nyt IT-system ikke kan håndtere specielle øko-venlige tiltag.

Imidlertid er de store udbetalingsproblemer en opdagelse de enkelte landmænd selv har måttet erfare, siger formand for Vestjysk Landboforening.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det er simpelthen ikke i orden at trække betalingerne op til fem måneder uden hverken at give os besked eller finde en løsning

- Søren Christensen, formand for Vestjysk Landboforening

- Det er en nyhed, jeg får, da jeg henvender mig for at høre, hvor pengene bliver af, siger Søren Christensen, der som økologisk kvægproducent selv har knapt en million kroner i klemme i IT-systemet.

NaturErhvervstyrelsen har overfor Maskinbladet bekræftet, at udbetalingerne til økologerne er forsinkede.

A conto løsning

Landboformanden finder myndighedernes fremgangsmåde helt uacceptabel.

- Det er simpelthen ikke i orden at trække betalingerne op til fem måneder uden hverken at give os besked eller finde en løsning. Derfor bør pengene udbetales a conto, siger Søren Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han peger på, at de manglende udbetalinger straffer økologer på likviditeten.

- Man beder os påtage os en samfundsopgave, og så straffer man os på pengepungen. Det er så grotesk, siger han.

Rammer 1300 økologer

Situationen antages at ramme cirka 1300 økologiske landmænd, vurderer økologichef hos Seges, Kirsten Holst.

Årsagen er, at det nye IT-system ikke kan håndtere de specielle økologiske tiltag som fx naturpleje, reduceret kvælstof eller ansøgninger om støtte, der er regulerede efter kontrolbesøg.

- Det er især landmænd med store græsarealer, naturpleje, frugt og bær, der bliver ramt af de manglende udbetalinger, siger Kirsten Holst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun forklarer, at NaturErhversstyrelsen med det nye system nu skal effektuere de manglende udbetalinger manuelt.

Et arbejde, der formentlig skubber udbetalingerne frem til april-maj måned, hvilket normalt ellers sker allerede i december og januar.