Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Økologer: Gamle husdyrracer er ved at uddø

Af JOF - 6. dec. 2018 KL. 07:00

Gamle danske husdyrracer er i alvorlig fare for at uddø, hvilket indskrænker mulighederne for at tilpasse fremtidens fødevareproduktion.

Mange gamle danske husdyrracer som Jysk Kvæg, Rød Dansk Malkerace og Sortbroget Dansk Landrace-gris er i alvorlig fare for at uddø, skriver økologisk landsforening i en pressemeddelelse.

Det indskrænker mulighederne for at tilpasse fremtidens fødevareproduktion til udfordringer som for eksempel klimaproblematikken. Økologisk Landsforening inviterer til konference på Hotel- og Restaurantskolen i Valby om bevaring af landbrugets genressourcer den 12. december, hvor foreningen præsenterer sit bud på løsninger.

Under konferencen vil spørgsmål som; hvorfor er det vigtigt at bevare de landbrugsgenetiske ressourcer? Og kan der findes finansiering og politisk opbakning til at videreføre bevaringsarbejdet, blive belyst.

- Vi er ved at smide uerstattelige genressourcer væk. Populationerne af de gamle husdyrracer er kritisk lave, og de fleste af dem falder stadig. Vi er milevidt fra FAO's anbefaling om 1.000 dyr per race. Der er behov for både en bedre organisering af bevaringsarbejdet og flere midler hertil. På konferencen kommer vi med et bud på løsningen, siger Bent Rasmussen, økologikonsulent i Økologisk Landsforening.

Gamle racer er vigtige

De gamle husdyrracer er truet fra flere fronter, forklarer lektor på Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet, Bernt Guldbrandtsen, som er en af oplægsholderne til konferencen.

- Mange avlere er efterhånden gamle, dyrene giver lave ydelser og er derfor uøkonomiske, og der er generelt alt for få af dem - især handyr, hvilket medfører et indavlsproblem. Populationen af især gamle kvæg- og svineracer er på et meget kritisk niveau, forklarer han.

Ifølge Bernt Guldbrandtsen er der tre gode argumenter for at sikre bevarelsen af de gamle husdyrracer.

- Først og fremmest er der et kulturhistorisk argument. Dyrene er simpelthen levende dansk landbrugshistorie. Og så er der et forsikringsargument. Hvis racerne uddør, indskrænker vi det genetiske materiale, vi har til rådighed til at tilpasse vores fødevareproduktion til fremtidens udfordringer - som for eksempel klimaproblematikker. Diversitet skaber fleksibilitet. Hvis vi kun har én race, vil det tage væsentligt længere tid at udvikle på den. Og vi har ikke ret meget tid, siger Bernt Guldbrandtsen og tilføjer, at de gamle husdyrracer desuden har nogle særlige egenskaber i forhold til for eksempel naturpleje, som samfundet har en interesse i at bevare.

Deadline for tilmelding til konferencen er den 7. december. Det er gratis at deltage.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame