Efter et par måneder, hvor økologiske landmænd har holdt vejret, er det nu endelig besluttet at undtage økologerne fra kravet om nedfældning af gylle i græsmarker.

Hvis kravet var blevet fastholdt, ville det betyde, at økologerne skulle gøre skade på deres kløvergræsmarker, som er hele omdrejningspunktet i et økologisk sædskifte, oplyser Økologisk Landsforening. 

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Der har været en diskussion om, hvorvidt undtagelsen skulle gælde hele dyrkningssæsonen, men det har der ikke kunnet opnås enighed om. Men undtagelsen gælder frem til 1. slæt og kun for økologer. Undtagelsen gælder i fire år, hvor den igen vil blive taget op til vurdering ud fra, hvilke eventuelle nye teknologier, der kommer til rådighed i den periode, siger Johs. Poulsen, Miljøordfører for De Radikale.

Hos Økologisk Landsforening ærgrer man sig over, at lerjorder ikke fritages for nedfældningskravet hele året, som foreningen ellers har argumenteret for. 

- Det er fortsat et problem, at loven tvinger landmænd til at køre med nedfældere på jorder, hvor nedfælderen ikke har en chance for at komme i jorden, det er et urimeligt krav, hvis kørslen ikke har nogen effekt, siger Sybille Kyed, chefkonsulent i Økologisk Landsforening, og fortsætter:

- Lerjordene skulle have været fritaget for krav om nedfældning i hele dyrkningssæsonen. Den nuværende situation giver øget dieselforbrug og øget lattergasudledning fra nedfældning på lerjorde, uden at kvælstoffordampningen eller lugtgenerne er nedbragt, fordi det ikke er muligt at få nedfælderen i jorden på disse jorde.

Nedfælding er et problem for økologer

Kravet om nedfældning af gylle er en del af husdyrlovens mål om en reduktion i ammoniak-emission og lugtgener forbundet med udbringning af husdyrgødning. Gevinsten ved at reducere ammoniak ville imidlertid være afløst af andre og værre miljøkonsekvenser på de økologiske marker, oplyser landsforeningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der kan kun hentes fire kg N /ha ved at nedfælde i stedet for at lægge ud med slanger. Omkostningerne til nedfældningen vil imidlertid medføre, at det vil koste kr. 200 /kg N. Dertil kommer, at det vil skade kløveren, som skal fiksere N fra luften til det økologiske sædskifte, og at det på grund af afgrødeskader vil give en dårligere udnyttelse af den udbragte N.

Det fremgår i en rapport udarbejdet af AgroTech vedrørende nedfældning i vintersæd.

- Skaden på kløveren samt den dårligere N-udnyttelse på grund af skadede afgrøder vil føre til et udbyttetab. Tyndere afgrøder giver også større ukrudtsproblemer, som rammer hele sædskiftet. Samlet set betyder alene skaden på kløveren, at økologerne ville ende ud med et ringere klimaregnskab pr. produceret enhed. Og hvad der i princippet er værre, så medfører nedfældningen en forøgelse af lattergasudviklingen med en faktor to-tre og væsentligt øget dieselforbrug, står der i rapporten.